Sfaturi pentru curățarea și întreținerea grădinii

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că orice locuință, indiferent că este la bloc sau la casă, rezidențială sau de vacanță, mică sau mare, primăvara are nevoie de o curățenie generală temeinică. Și cum primăvara natura începe să renască, tot așa și noi ne dorim să luăm un start proaspăt și plin de vitalitate în noul sezon. Dar, acest lucru presupune, pentru început, mici eforturi! Nu există un singur mod de a face curat, iar fiecare persoană are propriile obiceiuri atunci când vine vorba de curățenie, dar există, cu siguranță, modalități mai eficiente de a duce toată treaba la bun sfârșit cu succes.

Pregătirea grădinii pentru primăvară este esenţială, atât pentru a asigura un aspect estetic, cât şi pentru a crea un spaţiu verde practic. Curăţenia de primăvară este cea care va face grădina să arate impecabil, încă de la primii ghiocei. De la înlăturarea buruienilor până la pregătirea pământului pentru primăvară, există un set de paşi recomandați chiar de specialiştii în domeniu.

Sfaturi pentru curățarea și întreținerea grădinii

– Echipați-vă corespunzător cu uneltele și accesoriile potrivite – După câteva luni în care nu au fost deloc folosite, uneltele de grădinărit au nevoie de puțină atenție și pregătire. Asigurați-vă că sunt curățate, ascuțite și gata de utilizat în noul sezon.

– Primul pas în pregătirea grădinii pentru primăvară este să o curățați de crengi și ramurile rupte, de frunze, buruieni și alte resturi care s-au strâns pe parcursul iernii. Astfel, veți ajuta plantele să iasă la suprafață mai repede. Ar fi bine să aveți la îndemână o greblă și o pereche de mănuși speciale de grădinărit (din material textil). Frunzele și ramurile uscate căzute strategic pe verandă sau în grădină pot atrage un aspect neplăcut asupra întregii case.

– Înainte ca solul grădinii să fie gata pentru plantare, acesta trebuie bine afânat. Cu ajutorul unei furci, întoarceți solul și curățați-l de orice urmă de buruiană care v-a scăpat. Adăugați un pat de îngrășământ natural, perfect pentru flori, tuia şi arbuşti ornamentali. Ideal ar fi să puneți îngrășământul cu aproximativ două săptămâni înainte de plantare. Folosiți îngrășământ bogat în azot pentru plantele ce înfrumusețează prin frunze. Îngrășămintele bogate în fosfor și potasiu ajută plantele să aibă rădăcini puternice și să înflorească din belșug.

– Tunderea plantelor perene cu tulpini lemnoase – Plante, precum artemisa sau lavanda, nu vor înflori decât pe ramurile noi. De aceea, este important să tundeți de la bază tulpinile lemnoase uscate pentru a face loc altora noi. Veți ști când le puteți tăia, întrucât la bază sau pe tulpină își vor face apariția bobocii noi.

– Reparați orice fisuri, atât din interior cât și de la exterior (dacă locuiți la casă cu curte), verificați acoperișul casei pentru eventuale deteriorări căpătate în timpul iernii.

– Curățați jgheaburile și reparați-le dacă este cazul. Înlăturarea frunzelor, crengilor și altor resturi din jgheaburi vă poate economisi o importantă sumă de bani pentru costurile de reparații. Inspectați burlanele înainte de începerea ploilor de primăvară pentru a fi siguri că sunt curate și pentru a nu avea probleme mai târziu. Înfundarea apare, de obicei, la unghiul de 90 de grade al unui sistem de drenaj, așadar scoateți cotul burlanului și spălați-l bine.

– Curățați, reparați și/sau vopsiți mobilierul vechi din curte. Dacă nu vă pricepeți la aceste mici operațiuni, cereți ajutor specializat. De asemenea, curățați și vopsiți grătarul! Nu de alta, dar intrăm cu pași repezi în sezonul fripturilor și al micilor! Eliminați murdăria prin pulverizarea unei soluții din părți egale de apă distilată și oțet. Închideți capacul, și lăsați să acționeze timp de o oră, apoi răzuiți ușor murdăria cu o perie specială cu țepi.

– Odată ce pericolul de îngheț a trecut, montați furtunul de grădină și deschideți robinetele din curte, testând capacitatea acestuia. În cazul în care există scurgeri, reparați sau înlocuiți furtunul.

– Reparați gardul, treceți în revistă plantele veșnic verzi, care trebuie tunse, curățate și rărite (dacă situația o impune), precum și starea gardului viu. Și acesta trebuie curățat cu atenție, tuns sau îndesit cu arbuști noi, după caz. Această operațiune este perfectă pentru luna martie. Tot în martie trebuie să plantați bulbi pentru plantele perene.

– Măturați trotuarul, îndepărtați pânzele de păianjen, strângeți șuruburile nesigure ale balustradelor și vopsiți toate suporturile care și-au pierdut strălucirea.

– Dacă este cazul, reparați aleile din grădină – Zăpada, ploile și frigul pot face ravagii asupra betonului, pietrei sau asfaltului. Când se apropie temperaturile mai ridicate, faceți-vă timp să acoperiți crăpăturile și să înlocuiți cărămizile și pavelele stricate.

– Faceți ordine în garaj – Împărțiți lucrurile în cele pe care intenționați să le păstrați, să le puneți în altă parte, să le reciclați sau să le donați și cele pe care doriți să le aruncați. Puteți cumpăra o mulțime de sisteme și obiecte de organizare a garajului, de la cârlige, cuiere și până la dulapuri și depozite cu sertare. Țineți, totuși, la vedere elementele pe care le utilizați frecvent, dar plasați-le cât mai în spate pe cele mai puțin necesare.

– Dați gazonului un impuls de primăvară. Presărați semințe de gazon peste toate porțiunile goale și apoi udați-le din plin. Puteți aplica chiar și puțin compost, dar nu mulciți paturile de flori până mai târziu în primăvară, pentru că pământul trebuie să se încălzească mai întâi.  Plantați flori de primăvară, cum ar fi Crocus, dalii și crini.

– Toaletați pomii și arbuștii cât timp aceștia sunt încă în stare latentă.

– Săpați la rădăcina pomilor, adăugați bălegar sau compost și acoperiți cu pământ. În zilele mai călduroase, pomii se stropesc cu soluții contra bolilor și dăunătorilor. Plantați noi pomi fructiferi și curățați iedera, dacă este cazul.

– Lucrările de primăvară în grădină înseamnă și realizarea unui plan cu ceea ce doriți să sădiți, dar și o listă cu semințe pentru flori, gazon și legume timpurii. Nu uitați să puneți pe listă și unul sau doi pomi fructiferi și să faceți o listă separată și pentru plantele de interior: câteva pungi cu pământ, îngrășăminte sau chiar ghivece noi.

– Suspendați coșuri și jardiniere în jurul verandei sau chiar tufișuri și garduri vii care, pe lângă faptul că sunt adevărate rezervoare de aer proaspăt, vor stiliza puternic o fațadă.

– Pe lângă plantele și florile care vă vor înfrumuseța grădina în sezonul cald, la decorul de vis al spațiului  verde trebuie să adăugați și câteva elemente care să îl transforme într-un adevărat loc de relaxare și de petrecere a timpului liber. Acum este momentul să aduceți în peisaj o băncuță, un balansoar, un hamac și/sau o masă spațioasă înconjurată de scaune și canapele de grădină comode.

– Și, nu în ultimul rând, petreceți cât mai mult timp în aer liber pentru că este modul perfect de a întâmpina noul sezon. După lunile cu vreme rece, care ne-au ținut închiși în casă, e timpul pentru o gustare ușoară și o conversație plăcută alături de vecini sau de prietenii apropiați.

Câteva sfaturi de final

– Nu intraţi încălţaţi în casă şi, mai mult, depozitaţi încălţările într-un dulap! Bine ar fi să nu le lăsaţi nici măcar pe hol şi sub nicio formă nu duceţi pantofii în alte camere. Umezeala din interiorul încălţărilor este prietena bacteriilor şi favorizaţi astfel împrăştierea lor prin toată casa.

– Nu ignoraţi telecomenzile! Ştergeţi-le cât mai des cu un şerveţel dezinfectant şi, periodic, faceţi-vă timp să curăţaţi cu un beţişor fiecare buton şi orificiu aferent.

– Nu dormiţi cu animalele de companie! Pe lângă bacteriile pe care le adună şi din casă şi de afară, prietenii noștri patrupezi au şi paraziţi, cel puţin la fel de periculoşi pentru sănătatea dumneavoastră și mai ales a copiilor.

– Nu păstraţi gunoiul în casă peste noapte! Chiar dacă încă nu s-a umplut coșul, tot este un focar de bacterii. Duceți gunoiul în fiecare seară!

– Nu tăiaţi pe acelaşi tocător mâncare preparată şi alimente crude, dar nici legume și carne, întrucât acestea se pot contamina între ele! Există diferite tipuri de bacterii care se înmulţesc cu repeziciune într-un nou mediu favorabil.

– Nu dezgheţaţi alimentele la temperatura camerei! Temperatura propice pentru dezvoltarea bacteriilor este între 5 si 60 de grade. Păstrarea alimentelor câteva ore în aceste condiţii vă asigură de apariţia celor mai periculoase bacterii, printre care E.coli.

– Nu păstraţi plantele din apartament în ghivece fără drenaj şi farfurioara corespunzătoare! Este modalitatea optimă de a controla cantitatea de apă cu care udaţi florile. Excesul de apă va menţine solul umed, un alt mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor şi a paraziţilor.

– Nu lăsați măturile cu perii în jos! Acest obicei le va distruge forma lor și le va diminua eficacitatea. În schimb, puteți cumpăra un suport special pentru a păstra mătura și fărașul agățate pe un perete, de exemplu.

– Și nu uitați, curățenia nu se face, ci se întreține, după cum spune o veche și înțeleaptă vorbă din popor. Dacă doriți să scăpați de zilele istovitoare în care trebuie să faceți curățenie generală și să aveți mereu o casă curată, încercați, pe cât posibil, să mențineți și să întrețineți curățenia în casă. Astfel, faceți-vă un obicei din a curăța vasele și masa din bucătărie după folosire, a dezgheța și curăța periodic interiorul frigiderului (măcar o dată pe lună), din a curăța aragazul și cada după fiecare utilizare, a dezinfecta vasul toaletei cel puțin o dată pe săptămână și a folosi aspiratorul la intervale mici de timp.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://bedding.ro/blog/curatenia-de-primavara-incepe-in-gradina

https://getbusygardening.com/spring-garden-clean-up/

https://www.bricodepot.ro/idei-si-inspiratie/gradina-si-balcon/curatenia-de-primavara-in-curte-si-gradina-8-lucrari-esentiale/

https://savvygardening.com/spring-garden-clean-done-right/

https://casamea.ro/curatenia-de-primavara-in-gradina-15730/