Bilanţul îmbolnăvirilor cauzate de COVID-19 în Uniunea Europeană

Realizator: 2.100 de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus şi 38 de decese este bilanţul din 18 state membre din Uniunea Europeană, afectate până acum, în acest moment. Acest lucru a determinat Uniunea să ridice gradul de risc în ce priveşte noul coronavirus. Într-o conferinţă de presă, alături de mai mulţi comisari, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că această decizie a fost luată de Centrul European pentru Prevenirea Bolilor. Reporter: Carmen Gavrilă – Comisia a lansat şi un site, dedicat informațiilor de tip medical de protecție civilă, mobilitate, transporturi, economie, studii recente și statistici, dar și linkuri către site-urile statelor membre destinate subiectului noului coronavirus. Comisia a mai lansat astăzi și o echipă de răspuns, formată din cinci comisari: cel al sănătății, transporturilor, cel pentru administrarea situațiilor de criză, granițe și macroeconomie.
Ursula von der Leyen: E un nou tip de virus. Nu știm multe despre el, evident că suntem conștienți că există tipuri diferite de infectări, uneori fără niciun fel de simptome, alteori cu simptome ușoare ori foarte severe. Virusul se răspândește foarte repede, așadar toate aceste aspecte trebuie luate în calcul.
Reporter: O altă măsură anunțată astăzi a fost lansarea unei proceduri accelerate de achiziție de echipamente medicale. Scopul este ca statele membre să nu ajungă să se confrunte cu lipsuri în această privință. De asemenea, mâine, vicepreședinta Comisiei, Vera Jourova, se va întâlni cu reprezentanții platformelor online pentru a discuta metode de combatere a dezinformării în privința noului coronavirus.
Realizator: La nivel mondial au fost înregistrate peste 90.000 de cazuri, dintre care peste 3.000 de persoane au murit din cauza noului coronavirus./rpatulea/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 martie)