2020 Március 3

Ma kezdődik a parlamentben a Cîţu-kormány minisztereinek a meghallgatása

Amint arról a közszolgálati rádió tudósítója, Andrei Şerban beszámolt, az alkotmányos eljárás három napig fog tartani. A jelenlegi ügyvezető kormány összetételéhez képest egyetlen személyi változtatást javasolt a kijelölt kormányfő, nevezetesen a pénzügyminiszteri tárca vezetői tisztségére Lucian Heiuş parlamenti képviselőt, a Temes Megyei Pénzügyi Igazgatóság volt igazgatóját javasolja. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) folytatja a konzultációkat a parlamenti pártokkal, kivéve a Szociáldemokrata Pártot (PSD) és az ALDE-t, annak érdekében, hogy kialakítsa a kormány megszavazásához szükséges többséget. E tekintetben meglepetésként hatott a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének, Dan Barna-nak azon nyilatkozata – amelyet a közszolgálati rádiónak adott – hogy a kijelölt kormányfővel, Florin Câţu-val folytatott tárgyalásaikon a liberális politikus nem kérte az USR támogatását, mindössze technikai részletek tisztázására szorítkozott.

Megfigyelők szerint a Florin Cîţu által vezetett kormánynak a legcsekélyebb esélye sincs arra, hogy megkapja a parlament többségének a támogatását, ezt a PNL sem akarja, ugyanis még mindig az előrehozott választások kiírását tekintik elsődleges céljuknak – hangoztatják az idézett politikai elemzők. (Rador Hírügynökség)

Szigorú karantén alá vonják azokat, akik olyan régiókból érkeznek vissza Romániába, ahol a koronavírus gócpontjai találhatók

A Különleges Sürgősségi Esetek Országos Bizottsága egy sor intézkedést hozott azokkal a személyekkel kapcsolatosan, akik a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak minősített vidékekről érkeznek vissza Romániába. A közszolgálati rádió tudósítója, Adriana Turea arról számolt be, hogy Különleges Sürgősségi Esetek Országos Bizottsága elrendelte, hogy mindazok, akik Olaszország Emilia-Romagna tartományából, Dél Koreából és Iránból érkeztek haza kerüljenek fel azoknak a személyeknek a listájára, akik két hétig nem hagyhatják el lakásaikat.

Ugyanakkor a Bizottság két zónát jelölt ki: egyiknek sárga, másiknak vörös színjelzése van. Azoknak, akik a vörös színjelzésű területekről érkeznek vissza, külön erre a célra létrehozott karanténban kell tartózkodniuk, a többieknek pedig a lakásukon kell megvárniuk a 14 nap leteltét. Vörös színjelzéssel látták el Kína szárazföldi részének Hupej és Csöcsiang tartományait, az olaszországi Lombardia tartomány tíz települését, Veneto tartomány teljes egészét, részben Iránt, valamint Dél Koreát. A sárga zónába került Kína szárazföldi részének a fent jelzetteken kívül található területe, Lombardia azon települései, amelyek nem szerepelnek a vörös színjelzésűek között, Irán és Dél Korea egyes részei. Az érdekeltek megtekinthetik a koronavírus gócpontjait kimutató részletes térképet a Fertőző Betegségek Felügyeletének és Ellenőrzésének Országos Központja (CNSCBT) honlapján (www.cnscbt.ro).

A hatóságok tájékoztatása szerint a koronavírussal fertőzött kolozsvári és temesvári páciensek állapota továbbra is stabil. A Temesváron kórházban lévő hölgy esetében tegnap újabb tesztet végeztek, amelyiknek eredménye pozitív. Így a szóban forgó hölgy továbbra is kórházban marad és nem érintkezik a többi beteggel, a teszteket pedig folyamatosan megismétlik és ellenőrzik egészségi állapotát. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint az ország öt vizsgálati központjában 13 személy leleteinek a tesztelése folyik. Olyanokról van szó, akik a COVID-19-es fertőzés gócpontjainak minősülő területekről érkeztek vissza.

Az Országos Rendőr-felügyelőség közleménye szerint a Prahova Megyei Rendőr-felügyelőség bűnvádi eljárást indított egy személy ellen, aki nem tartotta be a lakáselhagyás tilalmára vonatkozó kötelezettségét. (Radio România Actualităţi)

A tanügyben alkalmazott nők saját kérésükre 65 éves korukig dolgozhatnak

Erről az a sürgősségi kormányrendelet rendelkezik, amelyet tegnap szavaztak meg a szenátorok. A jogszabály ezzel alkalmazkodik az Alkotmánybíróság döntéséhez, amelyet a taláros testület a tanügyi törvény és a Munkatörvénykönyv alkotmányossági kontrollja kapcsán mondott ki. A kérdésben a végleges határozatot a Képviselőház fogja kimondani. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador