Audierile miniştrilor propuşi să facă parte din Cabinetul Cîţu încep marţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului

Audierile miniştrilor propuşi să facă parte din cabinetul premierului desemnat, Florin Cîţu, încep astăzi în comisiile de specialitate ale Parlamentului şi vor dura trei zile. Singura modificare în componenţa actualului guvern faţă de cel anterior este propunerea ca Lucian Heiuş să preia portofoliul Finanţelor. Între timp, liberalii negociază cu celelalte partide, mai puţin cu PSD şi ALDE, în încercarea de a forma o majoritate. Are detalii Andrei Şerban.

Reporter: Surprinzător, PNL nu ne-a solicitat nimic legat de votul de învestire a noului cabinetul, a afirmat liderul USR, Dan Barna, după ce s-a întâlnit cu premierul desemnat, Florin Cîțu. Dan Barna a spus că întâlnirea a fost una tehnică.

Dan Barna: Nu a existat o solicitare, într-un fel sau altul, de a vota sau de a nu vota acest guvern. Suntem doar în logica constituțională, în care trebuie îndeplinite procedurile parlamentare necesare, din punctul nostru de vedere, pentru ieșirea din criză și pentru stabilitate. Am exprimat această poziție a USR premierului desemnat. Dincolo de asta, repet și e cumva surprinzător, nu a existat o solicitare expresă legată de vot.

Reporter: Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că, deocamdată, nu s-a luat nicio decizie în legătură cu susținerea noului guvern PNL.

Kelemen Hunor: Dacă vom fi prezenți, atunci înseamnă că vom vota guvernul Cîțu. Depinde de discuțiile pe care urmează să le facem săptămâna viitoare. În acest moment, în condițiile Ordonanței 26, ar fi bine să se gândească cel care va fi desemnat pentru a forma un guvern să facă un guvern de coaliție. Ei au mers pe varianta guvern minoritar monocolor.

Reporter: Reamintesc că Ordonanța 26 adoptată de guvern a modificat o serie de prevederi din legislația electorală, modificări care sunt criticate de UDMR. Parlamentarii Pro România vor fi prezenți la ședința de învestire a cabinetului Cîțu, dar vor vota împotrivă, a declarat liderul partidului, Victor Ponta. PSD și ALDE au fost singurele partide cu care premierul desemnat nu a discutat. În această dimineață, Florin Cîţu are programată o întâlnire cu grupul parlamentar al PMP./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 martie