MAE ia atitudine împotriva propagandiștilor ruși

Ministerul Afacerilor Externe ia măsuri împotriva propagandiștilor ruși. Un așa-zis cercetător, care neagă originea latină a limbii române, a fost interzis în țara noastră. Ambasada Rusiei la București s-a plâns că propagandistul a fost trimis acasă de pe Aeroportul Otopeni.

Reporter: Umnov-Denisov este așa-zisul cercetător care a fost interzis în România. Acesta trebuia să țină o prelegere cu titlul „Triburile dacilor. Cine şi de unde sunt?” la Centrul Rus de Ştiință și Cultură. Acest institut a fost deschis în urma unui acord semnat în 2013 de fostul ministru de externe, Titus Corlățean, în timpul Guvernului Ponta.

Denisov nu a mai apucat însă să își prezinte tezele panslaviste, pentru că a fost trimis acasă de pe Aeroportul Otopeni. Tezele lui Denisov, care susțin că limba română nu are nicio legătură cu limba latină, sunt folosite de propaganda rusească pentru a slăbi legătura dintre România și Occident.

Pe lângă institutul deschis cu ajutorul PSD, Denisov mai trebuia să vorbească și la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București și Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța. Ambasada Rusiei s-a arătat deranjată de decizia autorităților de la București.

Oamenii Moscovei au dat vina pe MAE, pentru crearea de obstacole artificiale în calea dezvoltării legăturilor științifice ruso-române. Recent, ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, a fost apostrofat în timpul unei alte prelegeri ținute la Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța.

-: În ţara noastră, în România, în Dobrogea, unde trăim de secole… în armonie! Ruşine! Ruşine!/lalexandrescu/schelaru

B1TV – 4 martie