2020. március 5

Mintegy háromezer diákot érint a tanítás influenza miatti felfüggesztése

Országos viszonylatban 2.813 tanulót érint jelenleg a tanítás influenza miatti teljes vagy részleges szüneteltetése. Ez az adat nem a beteg gyermekek számát tükrözi, jegyezte meg csütörtökön az oktatási minisztérium. A minisztérium tájékoztatása szerint részlegesen szünetel az oktatás Temes, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Dâmboviţa, Fehér, Kolozs, Szilágy, Brassó, Constanţa, Szeben, Brăila, Buzău, Suceava, Argeş megye és Bukarest egyes iskoláiban, mig egy konstancai óvodát teljesen bezártak a megbetegedések nagy száma miatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.05)

Koronavirus-fertőzéssel diagnosztizált két romániai pácienst kétszer vetették kivizsgálás alá

Kononavirus-fertőzéssel diagnosztizált két romániai beteget kétszer vetették kivizsgálás alá a temesvári járványkorházban. A 38 éves nőtől és a 47 éves férfitól csütörtökön másodszorra biológiai mintákat vettek, amelyeket a kórház laboratóriumában vizsgáltak meg. Mindegyik teszt negatív lett, de továbbra is korházban kell maradniuk.Az orvosi hatóságok korábban leszögezték, hogy ha két egymásutáni biológiai minta negativ eredményt mutat ki, azt jelenti, hogy a páciens meggyógyult.A temesvári korházba beutalt fertőzéssel diagnosztizált 16 éves diák virustesztje csütörtökön is pozitiv volt, akárcsak előzőleg, miközben padtársa virustesztje negativ lett. Romániában mostanig összesen 576 koronavirus-tesztet végeztek, melyek közül mindössze hat volt pozitiv.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.05)

Románia felkészült egy esetleges migránshullámra, állitja a belügyminiszter

Marcel Vela, ideiglenes belügyminiszter szerint Románia felkészült egy esetleges migránshullámra. Országos szinten jelenleg 1.300 elszállásolási hely biztositható a bevándorlóknak, de ezek száma 2.700-re növelhető.”Amennyiben a helyzet megköveteli, gyakorlatba ültetjük az operativ intézményközi dokumentumot, amely konkrét intézkedéseket irányoz elő valamennyi állami intézmény számára. Az intézkedések az államhatár biztonságának szavatolására, a migránsokat szelektáló integrált központ létesitésére a Bevándorlási és Állampolgársági Főosztályhoz tartozó központok kapacitásának növelésére vonatkoznak”, magyarázta Marcel Vela.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.05)

Befejeződött a Cîţu-kormányba javasolt új miniszterek meghallgatása

Befejeződött a Cîţu-kormányba javasolt új miniszterek parlamenti szakbizottságokban történt meghallgatása.A csütörtökön meghallgatott négy miniszer-jelölt pozitiv véleményezést kapott, mig az előző két napon meghallgatott 12 jelölt közül mindössze ötöt hagytak jóvá a szakbizottságok a miniszteri tárcák betöltésére. A szakbizottságok véleményezése konzultativ jellegű; a kormány beiktatási szavazásának időpontját a jövő héten jelölik ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.05)
Gănciulescu Rozália