16 milioane de oameni din nordul Italiei, un sfert din populaţia ţării, intră în carantină pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, până pe 3 aprilie. Măsura fost salutată de directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a numit-o un veritabil sacrificiu. Revine cu ultimele informaţii din Italia, corespondenta noastră Elena Postelnicu:
Corespondenţă din Roma – Reporter: Elena Postelnicu – Decizia Guvernului de la Roma a înspăimântat cetăţenii, care, încă de sâmbătă noaptea şi pe parcursul întregii duminici, s-au înghesuit în trenuri, autocare, pentru a venit spre centrul şi sudul penisulei. Alţii chiar au plecat peste hotare. Persoanele care au fugit din Milano reprezintă un potenţial risc – avertizează directorului Institutului de Boli Infecţioase „Spallanzani ” din Roma, Giuseppe Ippolito. În această după-amiază, patrulele de poliţie, jandari şi armată, care limitau traficul în afara localităţilor pentru cei peste 50 de mii de cetăţeni aflaţi în carantină din 23 februarie, şi-au încheiat misiunea, doar că persoanele nu pot oricum ieşi din perimetrul regiunii Lombardia sau al provinciilor din care fac parte. După Compania Aeriană WizzAir, care a suspendat toate zborurile de la Bergamo spre şi dinspre România, de mâine şi Compania Naţională Alitalia renunţă la toate cursele aeriene de pe Aeroportul Milano – Malpensa în străinătate, asigurând anumite zboruri naţionale de pe Aeroportul Linate. Şi la Vatican s-au impus măsuri de protecţie şi prevenire: credincioşii şi turiştii trebuie să stea la distanţă de minim 1 metru între ei, iar Papa Francisc optează să se adreseze pelerinilor printr-o transmisie video, proiectată pe monitoarele din Piaţa San Pietro. La fel se va întâmpla şi la audienţa generală de miercuri.
Realizator: Punctele de graniţă cu Elveţia, tranzitate zilnic de 60 de mii de italieni care vin aici la serviciu, rămân deschise – anunţă autorităţile de la Berna, care spun că vor monitoriza cu atenţie situaţia. La fel şi frontierele cu Austria şi Slovenia. Ultimul bilanţ arată aproape 5.900 de infectări cu COVID -19 în Italia, între care, în ultimele 24 de ore, 1.200 de cazuri noi şi 233 de morţi. Următorul bilanţ va fi comunicat în scurt timp./eendrefy/sdm2

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 martie)