Motivele poluării Bucureştiului

Poluarea, înregistrată în urmă cu o săptămânâ în Bucureşti, este, de fapt, nivelul aproape zilnic, nu un caz accidental – arată raportul specialiştilor, citat de ministrul în exerciţiu al mediului, Costel Alexe.

Primăria Generală a Capitalei şi primăriile de sector au fost amendate, pentru că nu au luat măsurile necesare pentru reducerea poluării. Între timp, primarul general, Gabriela Firea, acuză CET-urile au ars nejustificat păcură, iar ELCEN respinge aceste acuzaţiile.

Reporter: Adriana Leu – Calmul atmosferic este cel care a făcut ca poluarea din Bucureşti să pară mai mare acum o săptămână, în noaptea de duminică spre luni – a afirmat ministrul mediului, Costel Alexe, care a explicat pe Facebook că, în zilele în care există curenţi de aer în mişcare, poluanţii sunt duşi departe, iar aerul este mai bun.

Garda de Mediu a descoperit că aproape 40% din planul de îmbunătăţire a calităţii aerului din Capitală nici măcar nu a fost început, motiv pentru care Primăria Generală şi cele de sector au fost amendate cu peste 52.500 de lei. Specialiştii au ajuns la concluzia că peste 60% din poluarea din Bucureşti este dată de incapacitatea primăriei de a remedia situaţia.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, susţine că poluarea de la începutul săptămânii a fost provocată de CET-urile din Bucureşti, în special de cel din Grozăveşti, care au ars foarte multă păcură, intens poluantă, şi care se foloseşte doar în zilele reci de iarnă.

Societatea Electrocentrale Bucureşti respinge acuzaţiile şi anunţă că pune la dispoziţia opiniei publice toate informaţiile despre consumul de păcură în centralele proprii. Compania susţine că nu a înregistrat nicio depăşire a limitelor emisiilor prevăzute de legislaţia europeană de mediu, fapt confirmat şi de controalele Gărzii de Mediu. În plus, ELCEN a anunţat că, de anul viitor, nu va mai utiliza păcură în CET-urile sale./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 martie