Procentual România are cele mai multe femei în funcții de manager din Europa

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, institutul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat a publicat un raport privind proporţia femeilor în funcţii de conducere. Din acest document rezultă că potrivit datelor din anul 2019, în cele 27 de ţări ale Uniunii Europene 6,7 milioane de oameni au îndeplinit funcţii de conducere. Dintre aceştia 4,3 milioane erau bărbaţi şi doar 2,4 milioane femei. Eurostat a atras atenţia că în ciuda faptului că în UE jumătate dintre angajaţi sunt femei, în poziţiile de conducere acestea sunt subreprezentate.

Procentul cel mai mare de femei, ca membri ai colectivelor de conducere din anul 2019, s-a înregistrat în Letonia, cu 53%, după care urmează Bulgaria cu 49%, iar locul trei este împărţit între Suedia şi Ungaria cu câte 42%. România se află la mijlocul plutonului cu 35% după Spania şi înaintea Greciei. Cele mai puţine femei în funcţii de conducere sunt în Luxemburg, procentul lor fiind de doar 15%. Începând cu anul 2012, aproximativ doar o treime a funcţiilor de conducere sunt îndeplinite de femei.

Situaţia este alta însă atunci când vorbim despre procentul femeilor printre manageri (directori executivi). Aici România este liderul clasamentului, cu 35%, urmată de Estonia şi Lituania. Lanterna roşie şi în acest caz este Luxemburg, cu doar 6%.

Székely Ervin, Rador