Un sfert din populaţia Italiei, izolată în carantină

Un sfert din populaţia Italiei este izolată de azi în carantină în 15 mari zone din nord, pentru a împiedica răspîndirea coronavirusului, în cea mai afectată ţară din Europa.

Măsura, anunţată în plină noapte de premierul Giuseppe Conte este similară celei din provincia chineză Hubei, de unde a pornit, în decembrie, epidemia, care afectează acum peste 100.000 de persoane în întreaga lume. Premierul a explicat că nu este o „interdicţie absolută de circulaţie”, trenurile şi avioanele nu se opresc şi sunt permise deplasările pentru nevoi dovedite de muncă sau pentru situaţii de urgenţă şi de sănătate.

Potrivit corespondentei noastre la Roma, în toată Italia rămân închise instituţiile de învăţământ până pe 3 aprilie, precum şi muzeele, teatrele, cinematografele şi toate locurile publice care nu asigură o distanţă de siguranţă de un metru între persoane. Elena Postelnicu.

Reporter: Decizia a fost luată de Guvernul de la Roma după ce numai ieri numărul cazurilor de coronavirus a crescut în 24 de ore cu 1145 mai multe, în vreme ce 233 de pacienți au murit, 36 cu vârste de peste 80 de ani doar într-o zi.

La Vatican, unde se inregistrează numai un caz de infecție și câteva zeci de persoane se află în carantină la domiciliu, Papa Francisc va rosti rugăciunea Angelus nu de la fereastra biroului său, ci din biblioteca Palatului apostolic.

Credincioșii din piața San Pietro care sunt obligaţi să stea la un metru distanță unul de altul vor urmări mesajul Suveranului Pontif prin intermediul unei transmisii video în direct. La fel va avea loc și audiența generală de miercuri. Noile măsuri impuse de Guvernul de la Roma sunt respectate și de parohiile românești ortodoxe și catolice din peninsulă./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 martie