2020. március 9

Csütörtökön szavaz a parlament a Cîţu-kormány beiktatásáról

Csütörtökön szavaz a parlament a Florin Cîţu miniszterelnök-jelölt jobbközép kormányának beiktatásáról.Az időzítés azzal áll összefüggésben, hogy aznapra várható az alkotmánybíróság döntése az előrehozott választásokról szóló, a baloldali ellenzék és az RMDSZ által kifogásolt 26-os számú sürgősségi kormányrendelet ügyében. Az RMDSZ a rendelet hatályon kívül helyezésétől tette függővé, hogy részt vesz-e a bizalmi szavazáson. A szociáldemokrata házelnökök felkérték Florin Cîţut, hogy csütörtökig jelöljön új minisztereket azok helyére, akiknek a beiktatását nem támogatták a parlamenti szakbizottságok.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉGAEK – 03.09)

Felfüggesztik a megyei és regionális olimpiai versenyeket

Az okatásügyi minisztérium döntése értelmében felfüggesztik a megyei és regionális olimpiai, illetve sportversenyeket, akárcsak az egészségügyi szakoktatásban tanulók korházi gyakorlatát. A döntést Monica Anisie tárcavezető jelentette be, csütörtökön, a megyei iskolai tanfelügyelőkkel tartott viodeokonferencián.A tanitás esetleges felfüggesztéséről az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság dönthet, mutat rá az oktatásügyi minisztérium közleménye. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.09)

A koronavírusos esetek kiszűrése érdekében kivizsgálásoknak vetették alá a kormány épületében dolgozó személyzetet

A hatóságok a kormány épületében dolgozó személyzetet is járványtani vizsgálatnak vetették alá. Azokat a személyeket próbálják azonositani, akik esetleg kapcsolatbe kerültek a vasárnap koronavírusfertőzéssel azonosított 42 éves bukaresti nővel. Elővigyázatossági intézkedésként, két személytől, akik feltételezhetően a 42 éves nő környékén tartózkodtak, azt kérték, hogy családtagjaikkal együtt maradjanak otthon. A 42 éves fővárosi nőnél vasárnap mutatták ki a COVID-19 vírus jelenlétét. A nő annak a 49 bukaresti férfinak közeli ismerőse, akit szombaton diagnosztizáltak koronavirussal, közölték a Stratégiai Kommunikációs Csoport képviselői.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.09)

A közegészségügyi intézkedések parlamenthez való megküldését kérte Titus Corlăţean

Titus Corlăţean, a szenátus ideiglenes elnöke azt kérte a kormánytól, hogy mielőbb küldje meg a parlamentnek a közegészségügyi válság kezelésére hivatott intézkedéseket. „Itt az ideje, hogy valamennyi politikai erő egységesen lépjen fel a koronavirus-fertőzés miatt”, hangsúlyozta Corlăţean, felhivásban kérve a Nemzeti Liberális Párttól (PNL) és a Ludovic Orban által vezetett kormánytól, hogy tanúsítsanak nagyobb felelősségérzetet. „Románia sebezhető pontjait támadja a koronavírus és ennek egyik oka az elhúzódó politikai válság.Egy ideglenes, korlátozott hatalommal rendelkező kormány nem képes hatékonyan kezelni a járványt”, fűzte hozzá Titus Corlăţean.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.09)

Gănciulescu Rozália, RADOR