La Bucureşti este în plină desfăşurare şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă

La București, continuă ședința Comitetului Național pentru situații speciale de Urgență în care se discută inclusiv despre suspendarea cursurilor școlilor și grădinițelor din toată țara, în încercarea de a preveni răspândirea coronavirusului, după ce anterior au fost luate deja măsuri restrictive. Cristina Dumitrescu are detalii.

Reporter: Ministerul Educației a decis suspendarea olimpiadelor școlare județene și regionale, precum și a competițiilor sportive, iar studenții la medicină și elevii şcolilor postliceale medicale nu mai fac practică în spitale. Pentru două săptămâni au fost suspendate cursele aeriene din și spre Italia și au fost anulate manifestările publice cu mai mult de 1.000 de participanți.

Toate evenimentele programate la Sala Radio din București au fost anulate până pe 31 martie. Cetățenii români care revin în țară dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran și Coreea de Sud sunt obligați să intre în carantină instituționalizată sau în izolare la domiciliu, în funcție de zona din care vin.

Dacă nu respectă aceste reguli, ei pot fi amendați cu sume care pot ajunge și la 20.000 de lei şi se pot alege cu dosare penale. Din cele 15 cazuri confirmate cu coronavirus până acum în România, cinci persoane au fost declarate vindecate și au fost externate, 27 de persoane sunt acum în carantină, iar peste 11.000 sunt izolate la domiciliu.

Așteptăm în scurt timp declarațiile care vor fi făcute după ședința Comitetului pentru Situații speciale de Urgență pe care Radio România Actualități intenționează să le transmită în direct./apuscasu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 martie