Conte: “Restricții extinse pe întreg teritoriul italian pentru a stopa virusul și școli închise până pe 3 aprilie”

„Nu va mai exista o singură zonă roșie, ci toată Italia va fi zonă protejată”, a declarat premierul Giuseppe Conte, luni seara, cu privire la „măsurile mai stricte”, pe care toți cetățenii trebuie să le respecte, de la nord la sud, pentru a contracara extinderea coronavirusului, care a făcut un nou salt înainte: sunt 463 de morți, alți 97 în doar 24 de ore, sunt aproape 8.000 de contagiați, cu aproximativ 1.600 în plus. „Suntem conștienți de cât de dificil este să ne schimbăm toate obiceiurile”, a spus Conte. “Dar nu mai avem timp: există o creștere importantă a contagierilor și a persoanelor decedate. Așadar, toți trebuie să renunțăm la ceva pentru binele Italiei și trebuie să o facem imediat”. Decretul pe care premierul l-a semnat luni seara pe care și care va intra în vigoare marți – cu „aplauzele” regiunilor, a informat Palatul Quirinale și opoziția implicată – „poate fi numit – a spus Conte – „eu rămân acasă”.
Printre altele, decretul prevede interdicția adunărilor si manifestațiilor în toată Italia; călătoriile sunt posibile numai din motive de muncă, necesitate sau sănătate (autocertificarea pentru călătorie și „minciuna reprezintă infracțiune”); închiderea școlilor până la 3 aprilie și suspendarea tuturor evenimentelor sportive („nu există niciun motiv pentru ca acestea să continue”), inclusiv campionatul de fotbal; controale de intrarea în Italia. Există, de asemenea, cheltuielile pentru produsele alimentare printre situațiile de necesitate care permit posibilitatea persoanelor de a se deplasa, în derogare de la dispozițiile articolului 1 din Decretul Președinției Consiliului de Miniștri, care extinde carantina pentru toată Italia, potrivit unor surse de la Palatul Chigi. Reîntoarcerea la propriul domiciliu este permisă.
Pe de altă parte, „limitarea transportului public nu este pe ordinea de zi – a continuat primul ministru: tocmai pentru a garanta continuitatea sistemului de producție și a permite oamenilor să meargă la muncă”. Cu toate acestea, sunt prevăzute „verificări pentru intrarea în Italia”. În ceea ce privește aspectul economic, „am ajuns la un acord cu Europa pentru solicitarea unei diferențe de 7,5 miliarde de euro”, a spus premierul, dar – a adăugat el – „ne gândim la posibilitatea de a stabili o cerere puțin mai mare”.
Bilanțul epidemiei se agravează inexorabil: comparativ cu un număr total de persoane infectate egal cu 9.172, în prezent există 7.985 de persoane pozitive la coronavirus, cu o nouă creștere de 1.598 de cazuri comparativ cu ziua precedentă, egală cu + 25%. Există 733 de persoane spitalizate la terapie intensivă pentru coronavirus, cu 83 mai multe decât duminică (+ 12,7%). Lombardia, regiunea cea mai afectată, înregistrează 66 de decese și 41 persoane spitalizate la terapie intensivă într-o singură zi. Aceste secții au fost deja la limite pe întreaga regiune, ceea ce a necesitat transferul a 17 pacienți până în prezent – aproape toți care suferă de alte boli – în regiunile vecine. Bilanțul înregistrează, apoi, 724 pacienți vindecați, cu 102 mai mulți decât duminică (+ 16,4%). Un semnal de încurajare vine de la primul pacient, managerul de 38 de ani din Codogno internat la Pavia, transferat de la terapie intensivă la terapie subintensivă.
Nu mai este intubat și respiră singur, a raportat consilierul pentru bunăstare din Lombardia, Giulio Gallera. Soția tânărului, însărcinată în 8 luni, s-a întors acasă la câteva zile după ce a fost internată la spitalul Sacco din Milano. În Lombardia sunt în total 5.469 de pacienți pozitivi, cu 1.280 mai mulți decât duminică. Există deja 333 de victime în toată regiunea. Cifre care indică un sistem care riscă să se prăbușească și căruia Protecția Civilă încearcă să îi aducă o bună parte din echipamentul de sănătate achiziționat: respiratori pentru terapie intensivă și măști în primul rând.
În timp ce regiunile nordice se luptă împotriva răspândirii virusului, există cei care încearcă să profite de moment pentru a face afaceri. Ministrul Boccia denunță „operațiuni de marketing inacceptabile” pentru a atrage copiii în stațiunile de schi care nu pot să meargă la școală pentru că au fost închise instituțiile de învățământ. Cazul înregistrat la Abetone, în Toscana, a determinat Guvernul să închidă toate stațiunile de schi din țară cu un ordin dat de Protecția Civilă. „Asumarea responsabilității pentru familii și persoane este primul angajament care trebuie păstrat – spune Boccia -. Când nu există, Statul intervine cu toată puterea sa”./oavram/lbadiu

https://www.ilmessaggero.it