Realizator: Deputaţii ruşi au adoptat, în a doua lectură – cea mai importantă -, amendamentele constituţionale dorite de preşedintele Vladimir Putin. Această primă revizuire a Constituţiei de la adoptarea sa în 1993 este considerată drept o modalitate a liderului rus de a se pregăti pentru 2024, anul când se va încheia ultimul său mandat prezidenţial.
Corespondenţă din Moscova – Reporter: Alexandr Beleavschi – Lovitură de teatru în Duma de Stat a Rusiei, unde președintele Vladimir Putin, a cărui vizită în parlament nu a fost anunțată anterior, a susținut amendamentul la Constituție privind recalcularea de la zero a numărului de mandate prezidenţiale, dacă legea amendamentelor la Constituție, după aprobarea ei de către cele două camere parlamentare, va fi avizată de Curtea Constituțională și aprobată la plebiscitul din 22 aprilie. Amendamentul îi permite să candideze din nou în 2024 și în 2030.
Vladimir Putin: Consider și sunt profund convins că verticala prezidențială puternică este absolut necesară pentru țara noastră, pentru Rusia. Situația de azi în economie, cum tocmai am spus – și nu numai în economie; în sfera securității, doar amintesc o dată în plus.
Reporter: Un alt motiv invocat de preşedintele Putin este politica occidentală de descurajare a Rusiei.
În scurtul său discurs, președintele Putin s-a pronunțat împotriva prelungirii actualului său mandat prezidențial, împotriva eliminării restricțiilor la numărul de mandate prezidențiale deținute de aceeași persoană, ca și împotriva organizării de alegeri parlamentare anticipate./cmorozanu/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 martie)