Coronavirus: Noi restricții pentru italieni: Conte: „Magazinele, barurile și restaurantele, cu excepția supermarketurilor și farmaciilor, sunt închise; transportul rămâne garantat”

Noi restricții în Italia pentru combaterea contagierii cu coronavirus. Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat, miercuri seara, într-un discurs televizat, noile măsuri restrictive luate de Guvernul de la Roma. „Mulțumim italienilor care fac sacrificii. Ne dovedim a fi o națiune grozavă”, și-a început Conte discursul. Apoi, a enumerat noile măsuri: „Pe primul loc este sănătatea italienilor”. Apoi a explicat: „Toate magazinele vor fi închise, cu excepția celor pentru buniri de primă necesitate, cum ar fi farmaciile și magazinele alimentare. Livrarea la domiciliu este permisă”. Prin urmare, activitățile barurilor, pub-urilor și restaurantelor sunt suspendate (toată ziua, ci nu numai după ora 18:00). Însă vor fi deschise chioșcurile de ziare și tutungeriile.
Industriile vor rămâne deschise, dar cu „măsuri de securitate”. Și apoi – a explicat premierul – „transporturile, activitățile agricole, serviciile bancare, firmele de asigurări și oficiile poștale vor fi garantate”. Conte a anunțat, de asemenea, numirea unui comisar pentru terapiile intensive, cu „puteri extinse”: Domenico Arcuri. Și în încheiere, a afirmat: „Să rămânem la distanță azi, pentru a ne îmbrățișa mâine”.
Opozițiile, începând de la Salvini la Meloni, sunt mulțumite de deciziile de ultimă oră anunțate de premierul Conte.
Înainte de intervenția în direct a premierului Conte, subsecretarul Partidului Democrat, Andrea Orlando, a declarat: „Suntem siguri că guvernul va lua toate măsurile necesare pentru a face față infecției pe baza indicațiilor organelor tehnico-științifice și comparării cu regiunile. După cum am repetat mereu în aceste ore, le vom susține cu determinare”.
După o zi de ședințe și presiuni din partea guvernatorilor de regiuni, mai ales din Lombardia și de la guvernatorul Attilio Fontana, Conte a făcut un ultim apel: „Închideți totul”. /oavram/dsirbu

Traducerea: Oana Avram

LA REPUBBLICA (Italia), 11 martie 2020