Ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate a fost considerată neconstituţională de către CCR

Realizator: Ordonanţa de urgenţă care modifică legislaţia electorală şi scurtează termenele pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate este neconstituţională în ansamblul său, a decis astăzi Curtea Constitutională. Cu majoritate de voturi judecătorii au admis sesizarea formulată de Avocatul Poporului. Reporterul RRA Diana Surdu a fost la Curtea Constituţională şi are detalii în radiojurnal.
Reporter: Curtea Constituțională a constatat că dispozițiile care elimină condiția restrictivă și permite alegătorului să voteze în orice secție de votare, independent circumscripția electorală unde își are domiciliul sau reședința, încalcă drepturile fundamentale prevăzute în articolele 36 și 37 din Constituție. Curtea a mai notat că prevederile care reglementează posibilitatea organizării simultane a alegerilor parlamentare anticipate și a alegerilor locale generale din anul 2020 încalcă dreptul de vot al cetățeanului, întrucât îl pune în situația parcurgerii unei proceduri de votare greoaie, complicate, de natură a-i restrânge libertatea de exprimare a voinței politice și, implicit, efectivitatea dreptului la vot. Dispoziţiile criticate încalcă și dreptul persoanei de a fi aleasă, mai spun judecătorii constituționali, întrucât înlătură posibilitatea unei persoane de a candida în același timp pentru o funcție electivă locală, precum primar, consilier local, consilier județean, și pentru o funcție electivă națională, deputat sau senator. Magistrații precizează că prin adoptarea Ordonanței 26 din 2020 legiuitorul nu a respectat obligația de a se abține de la modificarea cadrului normativ în materie electorală şi nici recomandările codului bunelor practici în materie electorală elaborat de Comisia de la Veneția.
Realizator: Mulţi politicieni spuneau că şansele pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate se vor reduce către zero dacă CCR va considera întemeiată sesizarea Avocatului Poporului. În plus, consideră că va influenţa şi modul în care parlamentarii vor vota la şedinţa de învestire a guvernului propus de liberali./dstanesc

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 martie)