Coronavirus în lume: Europa s-a izolat, după creșterea numărului persoanelor infectate cu coronavirus

Harta Europei este plină de cercuri roșii care devin din ce în ce mai mari, zi de zi. Numărul infecțiilor cu coronavirus este în creștere și țările din Bătrânul Continent sunt tot mai contagiate. Baricadele care apără cetățenii și sistemele de sănătate sunt supuse stresului din cauza situațiilor de urgență generate de pandemie. Spania a decis să interzică toate călătoriile inutile, așa cum a făcut Italia. Consiliul de Miniștri a decretat starea de alarmă, anunțată vineri seara de premierul Pedro Sánchez. A doua țară cea mai afectată din Europa, după Italia, înregistrează acum peste 6.000 de contagiați cu creșteri de trei cifre pe zi. În ultimele 24 de ore, au fost raportate peste 1.500 de cazuri noi, conform ultimului raport.

Sunt 189 de morți deocamdată. Madrid, cel mai marcat de epidemie, a devenit un oraș fantomă, iar sistemul de sănătate publică din regiunea capitalei este copleșit de situațiile de urgență, cu mai mulți pacienți decât paturi disponibile. Și soția premierului spaniol, María Begoña Gómez Fernández, a rezultat pozitivă la coronavirus, chiar dacă „se simte bine și rămâne alături de soțul său la Palatul Moncloa”.

În Germania, cazurile s-au ridicat la aproape 4.200 de persoane infectate. În Franța, unde s-a depășit numărul de 4.500 de contagieri, și sunt 91 de decese, premierul Édouard Philippe a anunțat închiderea tuturor locurilor publice „neimportante”, de la magazine la restaurante până la lăcașuri de cult.
Și, în timp ce Festivalul de Film de la Cannes pare să fie în pericol, pandemia nu a reușit să oprească încă un protest al Vestelor galbene.
Între timp, există un al doilea caz pozitiv la coronavirus în Guvernul de la Paris: este subsecretarul Brune Poirson.

Elveția (1.350 de bolnavi) a intrat, de asemenea, în top zece țări cu cele mai multe infecții din lume cu Cantonul Ticino, care a închis baruri, restaurante și magazine.
În Marea Britanie sunt 1.140 de infectați, iar decesele s-au dublat și într-o singură zi, crescând de la 11 la 21. În cele din urmă, cifrele ar putea forța guvernul britanic să revizuiască abordarea flegmatică adoptată până acum de premierul Boris Johnson. Potrivit presei din Regatul Unit, săptămâna viitoare ar putea fi lansată o lege de urgență cu interdicția marilor adunări. O măsură care ar risca să afecteze și Turneul de Tenis de la Wimbledon și Festivalul de Muzică Glastonbury, ambele programate pentru iunie.
Chiar și în țările din nord, din Danemarca până în Norvegia, din Suedia în Olanda, sunt aproape de o mie de cazuri.

Alte țări continuă să adopte noi restricții. Rusia a decis că de luni va reduce zborurile cu Uniunea Europeană, iar de duminică va închide granițele terestre cu Norvegia și Polonia. Cea cu China fusese deja „sigilată” la începutul epidemiei, alegere care ar avea ca efect limitarea numărului de infecții din țară, doar 47, potrivit autorităților ruse.
La rândul său, Norvegia a decis să închidă porturile și aeroporturile.
Grecia a anunțat că a blocat toate zborurile către Italia.
Lituania a restabilit controalele la frontiera cu Polonia și cu Letonia.
Bătrânul Continent, în ansamblul său, este privit din ce în ce maimult ca un transmițător al infecției de către restul lumii.

Washingtonul a extins, de asemenea, restricția de călătorie în Statele Unite către Regatul Unit și Irlanda. Iar guvernul marocan s-a adăugat pe lista frontierelor închise pentru a împiedica intrarea străinilor.
În timp ce în lume infecțiile au depășit 150 de mii de cazuri, iar decesele sunt peste 5.600, blocajele, în Europa și în alte părți, au un mare impact asupra miilor de italieni care ar dori să se întoarcă în Italia și, în schimb, se află prizonieri peste hotare. Ministerul de Externe italian le dă asigurări italienilor aflați în străinătate că depune eforturi pentru a readuce în țară pe toată lumea, chiar și cu nave și autobuze. „Vorbesc cu colegii mei miniștri de externe – a promis ministrul de externe Di Maio – pentru a ne asigura că fiecare caz va fi rezolvat”.

www.ansa.it

Traducerea: Oana Avram – RADOR