Vaccinul italian împotriva coronavirusului va fi testat pe animale

Ministerul Sănătății din Italia a autorizat testarea pe animale a vaccinului împotriva coronavirusului Sars-Cov2 – realizat în Italia de compania Takis. Testele, care vor începe deja săptămâna aceasta, sunt primele de acest fel din Europa- a spus CEO-ul companiei, Luigi Aurisicchio- şi reprezintă primul pas pentru folosirea vaccinul pe oameni.
„Dacă rezultatele vor fi satisfăcătoare, în toamnă, vaccinul ar putea fi deja testat pe oameni”, a spus Aurisicchio. Vaccinul a fost obținut dintr-un fragment din materialul genetic al virusului și se bazează pe tehnologia numită electroporație, care constă în injectarea serului în mușchi, urmată de un scurt impuls electric  care facilitează intrarea vaccinului în celule și care activează sistemul imunitar .
Primele teste efectuate în laborator arată că vaccinul este capabil să inducă „un răspuns puternic din partea sistemului imunitar”, precizează Takis, care se află la Castel Romano, în apropiere de Roma. Se prevede că testele pre-clinice vor fi efectuate în mare parte cu ajutorul Institutului Spallanzani din Roma, care va efectua experimente pe celule pentru a verifica capacitatea vaccinului de a bloca replicarea virusului. „Rezultatul nostru este o demonstrație a modului în care un grup de cercetători buni a decis să accepte o provocare extrem de dificilă și să-și suflece mânecile, reușind să identifice rapid cele mai bune strategii pentru dezvoltarea unui vaccin și începerea testelor pre-clinice”, a observat Emanuele Marra, directorul secţiei de boli infecțioase și partener Takis. Aceste prime teste vor fi utile și pentru dezvoltarea anticorpilor monoclonali împotriva virusului corona, a observat Giuseppe Roscilli, directorul zonei de dezvoltare a anticorpilor monoclonali și partener Takis.
Rezultatul a fost obținut fără finanțare externă, însă acum este necesară „colaborarea instituțiilor și a oricărei persoane care este capabilă să contribuie”, a precizat Aurisicchio. „În acest scop – a adăugat el – cerem o confruntare cu agențiile naționale și europene pentru a accelera următorii pași spre studiile clinice. Acesta este și motivul pentru care, în ultimele zile, în absența finanțării publice pentru cercetare, am lansat o campanie de crowdfunding care are ca scop colectarea rapidă a sumei necesare pentru a accesa etapele următoare ale dezvoltării vaccinului, adică pregătirea vaccinului pe scară largă și executarea studiului clinic „.
www.rainews.it
Traducerea  Cătălina Păunel