Alimente importante pentru o bună funcţionare a inimii

Potasiul este vital pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, deoarece ajută la reglarea tensiunii arteriale, reduce riscul de atacuri de cord şi accident vascular cerebral. În plus, acest oligoelement este esenţial pentru sănătatea oaselor. Deficienţa de potasiu în organism poate provoca slăbiciune musculară, letargie, oboseală cronică, apatie, edem, tensiune arterială oscilantă, vertij. O cantitate insuficientă de potasiu poate apărea în cazul persoanelor care practică intens un sport, dar şi al celor care urmează diete drastice de pierdere în greutate. Iată câteva alimente care sunt bogate în potasiu şi ajută la o bună funcţionare a întregului organism.

Fasole albă – circa 100 de grame de fasole fiartă conţin 390 mg de potasiu. Fasolea este bogată, de asemenea, în fibră, tiamină, folat, fier, magneziu şi mangan.

Alunele crude conţin 705 mg de potasiu la 100 g. Este important să fie consumate fără sare, deoarece sodiul este cel mai puternic „inamic” al potasiului.

Cartofi – atât cei obişnuiţi, cât şi cei dulci sunt surse excelente de potasiu. Doar un cartof copt cu o greutate de 300 de gr. oferă o treime din aportul zilnic de oligoelemente.

Sfeclă – 100 de gr. conţin 288 mg de potasiu, ceea ce reprezintă 12% din valoarea zilnică. Sfecla este, de asemenea, o sursă de folaţi, mangan şi antioxidanţi.

Pătrunjelul, cresonul, coriandrul, tulpinile de ţelină, spanac, pot furniza organismului cu 17 până la 30% din cantitatea necesară de potasiu la fiecare 100 de gr. De asemenea, sunt o sursă valoroasă de calciu.

Banane – nu este numai cel mai generos fruct, dar şi foarte gustos. O banană de dimensiuni medii conţine aproximativ 422 mg de potasiu. Cu toate acestea, nutriţioniştii atrag atenţia asupra sa, din cauza conţinutului mare de zahăr.

Avocado – Acest produs unic are nu numai grăsimi sănătoase, dar şi multe oligoelemente vitale. Un avocado mediu oferă 20% din necesarul zilnic de potasiu. De asemenea, va îmbogăţi organismul cu fibre, antioxidanţi, vitamina C, vitamina K, vitamina B6, acid folic şi acid pantotenic.

Ciupercile au mult potasiu, în special cele albe. 100 de gr. de ciuperci conţin aproape 4000 de mg de oligoelemente./ddaniela

www.blitz.bg – 18 martie