Premierul australian declară stare de urgenţă şi avertizează că epidemia ar putea dura câteva luni

Premierul australian, Scott Morrison, a declarat miercuri „stare de urgenţă la adresa biosecurităţii umane” şi a precizat că locuitorii ţării ar trebui să renunţe la orice plan de călătorie în afara ţării din cauza epidemiei de coronavirus, care, în opinia sa, ar putea dura cel puţin şase luni.

Această stare declarată în mod oficial conferă guvernului dreptul de a închide oraşe sau regiuni şi puterea de a impune restricţii de circulaţie pe străzi. Guvernul poate dispune intrarea în carantină a cetăţenilor, măsuri pe care le-ar putea considera necesare pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului.

Ridicarea alertă la un nivel 4, fără precedent, respectiv „Nu călătoriţi nicăieri în lume”, este dublată de îndemnul de a se evita participarea la adunări cu peste 100 de persoane. „Viaţa se schimbă în Australia, aşa cum se schimbă pretutindeni în lume”, a declarat Morrison în timpul unei conferinţe de presă difuzate de televiziuni. „Viaţa se va schimba, în continuare, pe măsură ce ne confruntăm cu coronavirusul. Este un caz întâlnit la o sută de ani”.

În Australia s-au înregistrat peste 500 de cazuri confirmate de coronavirus şi şase decese, bilanţ relativ mic în comparaţie cu alte ţări, însă autorităţile australiene sunt tot mai îngrijorate de posibilitatea creşterii exponenţiale a cazurilor. New South Wales, statul cu cea mai mare populaţie din Australia, a înregistrat miercuri cel mai mare număr de noi cazuri într-o singură zi, dar şi cel mai recent caz de deces din cauza COVID-19, un pacient de 89 de ani, internat într-un spital din Sydney.

Premierul Morrison a precizat că restricţiile privind adunările sociale, revizuite în scădere la 100 de persoane, nu se aplică în cazurile serviciilor esenţiale precum şcoli, transport public sau centre comerciale. Liderul australian a invocat recomandări sanitare făcute de experţi şi a decis menţinerea şcolilor deschise, strategie pusă la îndoială de unii experţi.

Mai multe şcoli private au decis, unilateral, să-şi suspende activitatea înaintea vacanţei de Paşte. Morrison a reiterat necesitatea menţinerii „distanţei sociale” şi întreţinerea igienei mâinilor, măsuri menite a reduce răspândirea infecţiei cu coronavirus.

Orice persoană care călătoreşte pe durata restricţiei de călătorie este avertizat de guvernul australian că nu va beneficia de asistenţă dacă întâmpină dificultăţi în străinătate, se precizează pe pagina oficială a guvernului, SmartTraveller. La scurt timp după anunţul făcut de Morrison, guvernul a făcut public un program de ajutorare în sumă de 430 de milioane de dolari destinat companiilor aeriene./cstoica/schelaru

www.reuters.com – 18 martie