Recesiunea globală este „aproape o certitudine”, avertizează secretarul general al ONU

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat, joi, că o recesiune globală „este aproape o certitudine”, iar răspunsurile naţionale actuale la pandemia de coronavirus „nu vor contracara amploarea şi complexitatea globală a crizei”. „Acesta este un moment care cere din partea marilor economii ale lumii măsuri de politici coordonate, decisive şi inovatoare”, a declarat Guterres, prin videoconferinţă cu reporterii.

„Ne aflăm într-o situaţie fără precedent, iar regulile normale nu se mai aplică”. „O recesiune globală – probabil de dimensiuni record – este aproape o certitudine”, a precizat secretarul general al ONU, adăugând: „Lumea noastră se confruntă cu un inamic comun. Suntem în război cu un virus. Fac un apel către toţi liderii mondiali să se alăture şi să ofere un răspuns urgent şi coordonat la această criză globală”.

Oficialul ONU a mai spus că, din punct de vedere al economiei globale, este necesară garantarea lichidităţii sistemului financiar, iar băncile trebuie să fie maleabile pentru a-şi sprijini clienţii. „Liderii G20 au luat măsuri pentru a-şi proteja cetăţenii şi economiile, prin amânarea plăţii dobânzilor. Trebuie să aplicăm aceeaşi logică la cele mai vulnerabile ţări din sistemul global şi să le atenuăm îndatorarea”, a spus Guterres./mbrotacel/schelaru

REUTERS – 19 martie