Revista presei internaționale – 20 martie 2020

Pandemia de coronavirus şi multiplele ei consecinţe asupra lumii în care trăim continuă să domine, în mod firesc, prima pagină a presei internaţionale.
„Europa încearcă să iasă din criza coronavirusului”, titrează revista americană Stratfor, detaliind că „pe măsură ce epidemia de coronavirus erodează tot mai adânc creșterea economică, Europa se străduieşte să asigure soluţii de salvare pentru numărul tot mai mare de gospodării și de companii care se zbat acum să reziste în condiţii de carantină”. Lupta continuă şi pe frontul medical. Potrivit Le Figaro, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat o alocare suplimentară de 5 miliade de euro pentru cercetare pentru următorii zece ani, cea mai mare creştere din perioada postbelică, subliniind că această „criză a Covid-19 ne aminteşte caracterul vital al cercetării ştiinţifice”. În Statele Unite, sunt deja testate două medicamente generice pentru a fi utilizate împotriva coronavirusului, scrie Huffington Post, în timp ce, potrivit CNN, preşedintele Donald Trump a promis că un medicament antimalarie, hidroxiclorochina, va fi disponibil în curând pentru combaterea coronavirusului.
Sub titlul „Răspândirea coronavirusului – Europa de Est se pregătește pentru inevitabil”, Der Spiegel avertizează asupra vulnerabilităţilor sistemelor de sănătate din ţările est-europene. „Multe state din Europa de Est iau măsuri drastice pentru a încetini răspândirea bolii Covid-19 – în parte și pentru că sistemele lor de sănătate s-ar putea să nu se ridice la înălțimea 20provocării”, scrie ziarul german, explicând că situaţia se datorează unei „combinații între penuria de personal și un lung istoric al investițiilor insuficiente în instituțiile spitalicești”. Der Spiegel aminteşte de asemenea că „ani de-a rândul, mii de medici și asistente au părăsit țări precum România și Bulgaria pentru salariile mai bune din statele vest-europene”. Aceleaşi îngrijorări sunt exprimate şi de Euronews într-un reportaj intitulat „Balcanii luptă împotriva coronavirusului, dar medicii, instalațiile și medicamentele lipsesc”. Les Echos se ocupă de implicaţiile politice ale prezentei crize şi constată că în Balcani „coronavirusul interferează cu viaţa politică”. Astfel, în timp ce în ţări precum Macedonia de Nord şi Serbia se amână organizarea alegerilor, în România coronavirusul a generat un „armistiţiu politic neaşteptat”, punând „în paranteză criza deschisă în care se confruntau de mai multe luni principalele partide de pe scena politică românească”.
Din păcate, situaţia din Italia rămâne dramatică. Numărul persoanelor infectate este în continuă creştere, iar în Lombardia au murit alţi cinci medici, crescând la 13 bilanţul deceselor din rândul personalului medical, scrie Il Corriere della Sera. Il Giornale anunţă că Italia a depăşit China ca număr de decese cauzate de coronavirus şi publică un reportaj sfâşietor din satul Nembro, din provincia Bergamo, din nordul Italiei, unde, după cum povesteşte o călugăriţă: „Fiecare casă este în doliu. Fiecare familie și-a pierdut un prieten sau o rudă. Ne-am amăgit că China este departe și am regăsit-o aici în țara noastră mică”. Dramatismul este accentuat şi de avertismentul lansat de Agenţia Medicamentelor din Italia cu privire la lipsa medicamentelor din spitale, pe fondul creşterii bruşte a cererii pentru tratarea numărului uriaş de pacienţi internaţi, notează La Repubblica. Euronews preia apelul disperat al unui medic din Bergamo: „Ajutaţi-ne”. „Personalul nostru medical, medicii și asistentele lucrează 24 de ore pe zi, pentru a combate această situație incredibilă” de aceea, spune medicul, „am două mesaje. Primul este pentru populație: vă rugăm să rămâneți acasă. Al doilea mesaj este pentru cei care vor să ne ajute. Avem nevoie disperată atât de asistente medicale, cât și de medici, aparate de ventilaţie și de echipamente de protecție”, notează Euronews.
Din China, ţara în care a izbucnit epidemia de coronavirus, vin veşti bune: Comisia de Sănătate a ţării a anunţat că, pentru prima dată, miercuri nu a mai fost înregistrat niciun caz nou provenit din contaminare internă, notează The Guardian, vorbind despre un moment crucial în lupta împotriva acestei epidemii. Totuşi, potrivit Japan Times, experţii avertizează că ceea ce pare a fi un semn că ţara a invins agentul patogen fatal, ar putea fi doar un moment temporar de respiro. Natura acestui virus, care îl face mai greu de detectat şi îi conferă o rezistenţă mai mare în mediul înconjurător, ar putea genera noi valuri de contagiere pe viitor. De aceea ţările care acum se luptă să limiteze la minimum viaţa socială aşteaptă să vadă ce se va întâmpla după ce China va ridica măsurile draconice de izolare pe care le-a impus, mai scrie Japan Times.
„Coronavirusul a pus omenirea în carantină, dar Pământul mulţumeşte”, titrează Euronews, detaliind că „de la canalele Veneției, unde apa a redevenit limpede pentru prima dată după multe decenii, până la valea râului Po, unde calitatea aerului a atins un record pozitiv, oprirea temporară a activităților umane pare să facă foarte mult bine planetei”. (Carolina Ciulu)/cciulu/sdm2