Guvernul a majorat prin ordonanță de urgență pedepsele pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor

Guvernul a majorat prin ordonanță de urgență pedepsele pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Documentul publicat astăzi în Monitorul Oficial prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare dacă această faptă duce la decesul uneia sau mai multor persoane.

Reporter: Mihaela Dragomir – Şi falsul în declarații săvârșit pentru a ascunde existența unei boli contagioase se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Nerespectarea carantinei sau a spitalizării impuse de autorități se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dar se poate ajunge la pedepse de la unu la cinci ani dacă fapta duce la răspândirea bolii.

De asemenea, transmiterea prin orice mijloace a unei boli contagioase de către o persoană care știe că suferă de respectiva boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani dacă duce doar la vătămarea altor persoane sau de la 5 la 12 ani dacă provoacă moartea uneia sau mai multor persoane.

S-a stabilit şi o incriminare nouă, omisiunea declarării unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 martie