2020. március 23

A mai napig 576 személy koronavírus tesztje bizonyult pozitívnak Romániában

Ezt a kormány Stratégiai Kommunikációs Központja hozta nyilvánosságra ma 13 órakor. Az 576 fertőzött személy közül 73-an meggyógyultak és kiengedték őket a kórházból (51 személyt Temesváron,17-et Bukarestben, 3-at Craiován, egyet Konstancán és egyet Iaşi-ban kezeltek).

Eddig 4 személy vesztette életét a COVID – 19 elnevezésű vírus által okozott fertőzés következtében. Valamennyien egyéb krónikus betegségben is szenvedtek már. A szóban forgó személyek a bukaresti, craiovai, Iaşi-i és szucsávai kórházakban hunytak el.

Az elmúlt 24 órában 143-al növekedett a koronavírussal fertőzött személyek száma. A fertőzöttek életkora 5 és 76 év közötti. 15 személy van az intenzív terápiai osztályokon, közülük 7 személy állapota súlyos. A többiek viszonylag jól vannak, állapotuk stabil.

Románia területén 5.066 személy van intézményes karanténban, őket koronavírus teszteknek vetik alá. További 72.247 személy a lakásán van elkülönítve és ők állandó orvosi megfigyelés alatt állnak. A mai napig országos szinten 11.223 koronavírus tesztet végeztek el, ezek közül 277-et magánklinikákon.

Az elmúlt 24 órában 1073 hívás érkezett a 112-es sürgősségi hívószámra és 5.134 a 0800 800 358-as zöld számra. (Rador Hírügynökség)

Ma ülésezik a Bukaresti Helyi Tanács

A gyűlés megtartásának módozatairól – tekintettel a koronavírus-járvány miatti szigorításokra – Gabriela Firea nyilatkozott a közszolgálati rádiónak: „Hétfőre összehívtam a Helyi Tanácsot, azért mert fontos döntéseket kell meghoznunk a kórházak igazgatásával kapcsolatban. Mint ismeretes 19 kórház felügyelete tartozik hozzánk, valamint a Társadalombiztosítási Igazgatóság is. Ez utóbbi intézmény feladata az, hogy ellássa azokat, akik karanténban vannak, illetve önkéntes elkülönítésben élnek a lakásukon. Ezt a gyűlést sajnos digitális módszerrel egyelőre nem lehet megtartani. Addig amíg a saját házszabályunkat módosítjuk, a gyűlés eljárása a következő lesz: egy 450 személy befogadására alkalmas terembe nyolcfős csoportokban mennek be a tanácsosok megtartva maguk között a legalább két méteres távolságot és nem lépnek kapcsolatba egymással. A szavazás írásban történik, ezt követően pedig elhagyják a termet. A tanácsosokat értesítettük arról, hogy hány órakor kell jelen lenniük. Egyszerre csak a tanácsosok nyolc fős csoportja érkezik, ők megfelelő távolságra állnak lesznek egymástól. Jelen lesznek a kórházak igazgatását ellátó intézmény képviselői is, rendelkezésükre bocsátunk védőmaszkokat, kesztyűket, fertőtlenítő szereket; továbbá a helyi rendőrség is segít bennünket, hogy a távolság ne legyen túl kicsi közöttünk, bár nem hiszem, hogy erre szükség lenne, mert mi tisztában vagyunk ezekkel az intézkedésekkel és – ismétlem – egy olyan teremben (kerül sor a gyűlésre sz. m.), amelyik nem a Polgármesteri Hivatal épületében van, mert ott csak egy 100 főt befogadó gyűléstermünk van, hanem egy olyan teremben leszünk, amelyik 500 személyt képes befogadni, s ebben csak nyolc tanácsos lesz egyszerre jelen, akik között legalább két méteres távolság lesz” – nyilatozta a Gabriela Firea. (Radio România Actualităţi)

A Huşi-i Ortodox Püspökség döntése alapján ebben az évben a papok a húsvéti böjt idején – a szokásokkal ellentétben – nem látogatják meg otthonaikban a híveket

Ezt a koronavírus-fertőzés elkerülésének érdekében határozta el a püspökség vezetősége. A templomok továbbra sem zárnak be, azonban egyszerre 50 személynél többen nem tartózkodhatnak azok belterében. A püspökség ugyanakkor körlevelet küldött a híveknek, amelyben arra kérte őket, hogy ne menjenek templomba, ha a betegség tüneteit észlelik saját magukon.

Ugyanakkor az intézmény vezetője, Ignatie püspök létrehozott egy közösségi bizottságot, amelyik segít az otthoni, vagy intézményes karanténban lévőknek. Ezek számára máris kiszállítottak 1500 kg. élelmiszert. A püspökség ugyanakkor gyűjtést kezdeményezett, azért, hogy a Vaslui-i Sürgősségi Kórház számára be tudjanak szerezni egy olyan készüléket, amelyik tesztelni képes a COVID – 19-es fertőzés-gyanús személyeket. (Rador Hírügynökség)

Büntetőeljárást indítottak az ellen a gépkocsivezető ellen, aki egy koronavírus-fertőzésben elhunyt nő holttestét egy koporsóban Olaszországból Romániába szállította

A Máramarosi Prefektusi Hivatal szóvivője, Dan Burcă vasárnap a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a szóban forgó férfi kezdetben visszautasította, hogy karanténba vonuljon, de a hatóságok fellépése után megértette a helyzetet és elfogadta az intézkedést. Borsabánya polgármestere, Sorin Timiş elmondta, hogy az olaszországi „vörös zónából” érkező gépkocsivezetőt mindenképp karanténba kell helyezni 14 napra. A férfit 4900 lejes büntetéssel sújtották a karanténra vonatkozó szabályok megszegése miatt. (Rador Hírügynökség)

Ervin Székely, RADOR