Coronavirus: În Italia se înregistrează o ușoară îmbunătățire, iar Austria măreşte numărul testărilor

În Italia pandemia de coronavirus face încă ravagii, numărul infecţiilor a crescut la aproape 64.000 de cazuri, sunt peste 6000 de victime, însă se pare că situaţia a început să se amelioreze. A treia zi sunt din ce în ce mai puţine infecţii noi şi scade şi numărul victimelor. În ultimele 24 de ore a fost confirmată infecţia cu COVID–19 la mai mult de 4790 de persoane, iar numărul celor decedaţi din cauza virusului a fost de 602 persoane. În ziua precedentă aceste cifre erau 5560, respectiv 651, iar cu o zi înainte 6857, respectiv 793. Între timp creşte şi numărul celor care s-au vindecat. În prezent 7432 de persoane au fost declarate în mod oficial vindecate. Potrivit unor estimări, vârful epidemiei era aşteptat pentru perioada 23-25 martie. Calculele sunt însă incerte, pentru că rezultatlele sunt influenţate de comportamentul oamenilor. Dacă tendinţa pozitivă va deveni constantă, asta va însemna ca Italia a depăşit mai repede decât se aştepta vârful epidemiei.

Potrivit datelor de luni dimineaţă, în Austria numărul celor infectaţi cu noul coronavirus a atins cifra de 3643. Aceasta este cu o cincime mai mare decât cea înregistrată duminică. Ministrul sănătăţii Rudolf Anschober a declarat că până acum au efectuat 23.429 de teste, dar în săptămânile care urmează vor să tripleze numărul testelor, pentru că prin depistarea mai eficientă a celor infectaţi se poate tempera mai uşor epidemia. Medicii – înţelegând aici şi medicii de familie – pot decide pentru cine să se efectueze testele. În Austria există 20 de laboratoare unde testele sunt interpretate.

Potrivit comunicatului autorităţilor emis luni dimineaţă, până acum 16 oameni au murit din cauza coronavirusului. Cele mai multe persoane s-au infectat în Austria Superioară (696) şi în Tirol (676). Din Viena s-au raportat 451 de infecţii.

În prima zi a săptămânii, compania aeriană AUA – care a suspendat transportul persoanelor – aduce 130 de tone de măşti şi echipamente de protecţie din China. O parte a acestui transport va merge în Tirolul de Sud, regiune care aparţine de Italia, dar locuită majoritar de germani. Guvernul din Beijing recompensează acum gestul austriecilor din luna februarie. Atunci Viena trimisese în China 100.000 de măşti şi 2,4 milioane de mănuşi de unică folosinţă.

Preşedintele Colegiului Medicilor din Austria, Thomas Szekeres a atras atenţia că odată cu creşterea numărului bolnavilor rezervele de măşti de protecţie se epuizează repede. Acesta este de părere că guvernul ar trebui să cumpere urgent măşti şi echipamente de protecţie. În Austria restricţiile impuse de autorităţi de la închiderea şcolilor până la ţinerea acasă a persoanelor vârstnice din cauza pandemiei, sunt în vigoare până la data de 13 aprilie, însă cancelarul Sebastian Kurz crede că este foarte posibil ca măsurile speciale să fie prelungite. În Austria s-a redus şi programul de funcționare al magazinelor alimentare, acestea fiind deschise doar până la orele 19. În magazine, din ce în ce mai mulţi cumpărători poartă mască de protecţie şi păstrează distanţa de doi metri la casă. Potrivit ministrului de interne Karl Nehammer 95% din populaţie cooperează cu autorităţile. Majoritatea celor indisciplinaţi sunt din rândul tinerilor. Poliţia a întocmit până acum aproape 3000 de dosare pentru diferite contravenţii sau infracţiuni legate de nerespectarea măsurilor speciale. Vineri seară poliţiştii au cântat la megafoane pentru cadrele medicale piesa „I am from Austria” (Sunt din Austria). Cântecul lui Rainhard Fendrich a avut doar sâmbătă peste un milion de vizualizări pe You Tube. Inclusiv preşedintele ţării a distribuit piesa pe pagina sa de Twitter. De altfel, Alexander Van der Bellen lucrează de la domiciliu și a suspendat întâlnirile oficiale. Preşedintele foarte popular în Austria, cu câteva zile în urmă i-a încurajat pe concetăţenii săi printr-un discurs şi a arătat cum salută cu atingerea celor două palme ale sale în stil asiatic, evitând strângerea de mână, care în aceste vremuri poate fi periculoasă. În cancelaria Austriei s-a creat o carantină cu paturi pentru eventualitatea în care Kurz sau unul dintre colaboratorii săi s-ar îmbolnăvi, astfel activitatea cancelariei s-ar continua şi în acest caz fără probleme.

Székely Ervin, Rador