MAGYAR HÍRLAP: În România traseul de propagare a infectărilor a devenit imposibil de urmărit

MAGYAR HÍRLAP (Ungaria), 23 martie 2020 –  Şi România a intrat în “zona galbenă” a hărţii infectărilor cu coronavirus, după ce luni numărul celor infectaţi a depăşit 500. Persoanele care vin din asemenea ţări sunt trimise în carantină la domiciliu.

Tot luni a crescut la peste dublu şi numărul persoanelor nou infectate în ultimele 24 de ore – 143 de cazuri. Luni până la prânz noul tip de coronavirus a fost identificat la 576 de persoane. Aproximativ 5.000 de persoane se află în carantină instituţionalizată, iar peste 72.000 sunt în autoizolare la domiciliu. În sectiile de terapie intensivă sunt trataţi 15 bolnavi cu Covid-19, iar 73 de infectaţi au fost declaraţi vindecaţi.

Ministerul român de Interne a demarat urmărirea penală în 141 de cazuri, iar in alte 665 a stabilit amenzi din cauza încălcării dispoziţiilor privind respectarea carantinei.

Organele sanitare apreciază că în România traseul urmat de infecţările cu coronavirus a devenit de acum imposibil de urmărit: luni printre cei proaspăt infectaţi şi victimele decedate s-au aflat indivizi care nu au fost nici în străinătate şi nici nu au figurat printre contacţii celor infectaţi deja cunoscuţi.

Imposibilitatea de a controla extinderea epidemiei s-a constatat în mai multe spitale din România, printre care şi la Spitalul de urgenţă din Suceava, unde până luni au fost infectaţi 18 medici şi 9 asistenţi. Ministrul român al sănătăţii a demis-o pe managera Spitalului Universitar din Bucureşti, deoarece – în lipsa unor măsuri de protecţie obligatorii – au fost infectaţi în spital cu coronavirus şi doi bolnavi înternaţi acolo cu alt diagnostic.

Dintre primele victime din România decedate din cauza coronavirusului doi au ajuns la spitalele de boli infecţioase fiind transferaţi din aceste spitale, iar viaţa lor nu a mai putut fi salvată.(MH/MTI)

Traducerea: Imola Stănescu