Comisia Europeană caută soluţii pentru deblocarea situaţiei din punctele de frontieră

Comisia Europeană caută soluţii pentru deblocarea situaţiei din punctele de frontieră, astfel încât şoferii să nu mai aştepte ore în şir până când sunt verificaţi.

Comisarul european pentru transport, Adina Vălean, a cerut culoare verzi pentru tranzit şi ca autorităţile din fiecare ţară să evite dublul control. Transportatorii ar trebui să treacă graniţele în maximum 15 minute, susţine Vălean.

Adina Vălean: Noile măsuri cer ca tot controlul la graniţă să fie doar de 15 minute, incluzând verificarea documentelor, verificarea temperaturii şoferului; dacă aceasta este bună, el nu ar trebui pus în carantină. Toate acestea sunt elemente pe care noi le-am indicat în documentul transmis tuturor statelor membre, astfel încât noi sperăm, cu o monitorizare bună şi cu facilitarea dialogului între statele membre, să rezolvăm problemele care apar la graniţă. O idee pe care noi am vrea să o vedem implementată este ca la frontiera între două state membre să nu existe un dublu control. Încercăm să promovăm această idee, ca o decizie comună, statele membre să facă un singur punct de control între ele, astfel încât un camion cu marfă să nu fie verificat şi la ieşirea dintr-o ţară şi, imediat, la intrarea în cealaltă, pentru că ar fi o dublare a timpului care nu are niciun sens.

Realizator: Statele membre trebuie să înţeleagă cât de importantă este în această perioadă circulaţia mărfurilor, mai ales medicamentele şi aparatura medicală, susţine comisarul european. Declaraţiile Adinei Vălean, pe larg, mâine, în Ediţia Specială de la ora 10:00./csimion

TVR1 – 25 martie