Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate cu circa un an

Japonia a propus o amânare cu un an a Jocurilor Olimpice de Vară de la Tokyo-2020, din cauza pandemiei de coronavirus, şi Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a acceptat, a anunţat marţi prim-ministrul japonez, Shinzo Abe.
„Am propus amânarea cu circa un an şi preşedintele Comitetului olimpic internaţional (Thomas) Bach a acceptat 100%”, a declarat Abe, în faţă camerelor de televiziune. Prim-ministrul a făcut această declaraţie la finalul unei conferinţe telefonice cu dl Bach. Dacă este oficial aprobată de CIO, această amânare va fi o premieră pentru JO din era modernă în timp de pace. Înainte, doar cele două conflicte mondiale din secolul al XX-lea au determinat amânarea tehnică, apoi anularea olimpiadelor. Este o mare lovitură dura pentru oraşul Tokyo şi pentru Japonia, care se pregăteau minuţios de ani de zile să găzduiască cel mai mare eveniment sportiv al Planetei, între 24 iulie şi 9 august, urmat de Jocurile Paralimpice, din 25 august până pe 6 septembrie.
Presiune din ce în ce mai mare: Autorităţile japoneze şi CIO au fost multă vreme reticenţi să ia în calcul oficial modificarea calendarului JO. Dar presiunea atleţilor, apoi a federaţiilor sportive naţionale şi internaţionale, devenea din zi în zi mai mare odată cu răspândirea inexorabilă a coronavirusului, apărut în China la sfârşitul lui 2019 şi care bântuie acum pe scară largă în alte părţi din lume, în special în Europa./gsarbu/vdraguta

www.sportmagazine.levif.be