Aproximativ 10.500 de persoane din Bucureşti vor fi testate începând de luni, 30 martie, împotriva virusului COVID-19

Aproximativ 10.500 de persoane din Bucureşti vor fi testate începând de luni, 30 martie, împotriva virusului COVID-19, printr-un algoritm de eşantionare – a declarat astăzi managerul Institutului Matei Balş, Adrian Streinu-Cercel. Acesta a explicat că testele vor fi făcute în faţa blocurilor sau a imobilelor, va dura 15 minute fiecare şi, în cazul în care vr fi găsite persoane pozitive, toată zona va intra în carantină. Doctorul Streinu-Cercel a mai spus că primăriile de sector trebuie să dezinfecteze scările de bloc, uşile, să spele străzile şi gardurile din faţa imobilelor.
Adrian Streinu-Cercel: Preşedintele de scară va comunica cu dumneavoastră şi vă va spune: „La 10:05 coboară familia de la apartamentul 2”, câte unul, câte unul, pentru că avem o serie de date pe care trebuie să le completăm, care sunt date /…/ şi, respectiv, testul, recoltarea se face în afara blocului, timpul de reacţie pentru test este cam de 15 minute. Deci, vă daţi seama că într-o jumate de oră – 20 de minute noi putem să avem rezultatul pe care să-l şi dăm înapoi persoanei direct prin SMS. Acurateţea acestor teste din punct de vedere al sensibilităţii /…/ depăşeşte 98%. Dacă vom găsi persoane, ele vor fi protejate şi, mai mult decât atât, ele au o şansă enormă să nui dezvolte forme severe pentru că vor primi medicaţie din pripă. Când găsim o persoană pozitivă, carantinăm toată zona respectivă, pentru că toţi sunt potenţial infectaţi cu acest virus. Îi punem 14 zile în carantină, timp în care vor primi serviciile suport social şi în ziua a 13-a şi a 14-a vom retesta persoanele respective.
Realizator: Reporterul RRA Atena Teognoste precizează că Primăria Capitalei va achiziţiona 4000 de teste, iar cele şase primării de sector, câte 1000 de teste./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 martie