Guvernul urmează să facă o rectificare bugetară specială

Guvernul urmează să facă astăzi o rectificare bugetară specială, pentru a acorda mai mulţi bani sistemului medical. În şedinţa programată peste o oră ar urma să aprobe şi sporuri pentru condiţiile de muncă extrem de periculoase. Beneficiari vor fi personalul din spitale şi toţi cei aflaţi în prima linie de luptă cu virusul. Membrii cabinetului ar urma să adopte şi o serie de prevederi pentru medicii de familie. În discuţie va fi şi proiectul de suspendare a plăţii ratelor pentru firmele şi persoanele care sunt în imposibilitatea de a-şi mai achita creditele. În plus, executivul urmează să modifice şi să completeze Ordonanţa de Urgenţă privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă. Carmen Gavrilă transmite.
Reporter: După discuţii cu Banca Naţională şi cu băncile, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că vrea să propună ca guvernul să adopte prin ordonanţă de urgenţă o amânare de până la nouă luni a plăţii ratelor la bănci, în funcţie de cum decide fiecare debitor. Rămâne de văzut dacă în şedinţa de guvern termenul de 9 luni propus de ministrul finanţelor va fi şi cel adoptat, după cum a spus Florin Cîţu, dar şi felul în care va fi aplicată măsura şi cine va beneficia de amânare.
Tot în şedinţa de guvern de astăzi s-ar putea stabili ca medicii de familie şi medicii specialişti să poată elibera reţete online pentru bolnavii cronici, care sunt extrem de vulnerabil la infecţia cu COVID-19. De asemenea, medicii de familie s-ar putea să primească permisiunea să ofere consultaţii tot online sau prin telefon, lucru pe care îl cer de mai multă vreme. Guvernul ar putea adopta un proiect al CNAS care prelungeşte cu trei luni termenul de valabilitate al biletelor de trimitere pentru specialităţile clinice şi paraclinice./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 martie