România este primul stat membru care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziţie de echipamente medicale

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România va achiziţiona în numele Uniunii Europene echipamente medicale pentru constituirea unei rezerve strategice pe teritoriul ţării noastre, în limita a 10 milioane de euro.
Reporter: Oana Bâlă – România este primul stat membru care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziţie necesare pentru constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale a Uniunii Europene pe teritoriul său – a declarat preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit şefului statului, proiectul a fost aprobat în timpul preşedinţiei ţării noastre la Consiliul Uniunii Europene şi va fi desfăşurat în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă, un mecanism destinat prevenirii, pregătirii şi reacţiei Uniunii Europene la diferite crize şi dezastre, cum este epidemia cu noul tip de coronavirus.
Klaus Iohannis: Într-o primă etapă, achiziţia derulată de România în numele Uniunii Europene în limita sumei de 10 milioane de euro va viza echipamente medicale de protecţie, măşti şi costume individuale de protecţie şi ventilatoare. Această procedură se desfăşoară independent de achiziţiile făcute direct de Comisie, dar evident că atunci când aceste materiale vor fi disponibile, vom putea şi noi, în România, să solicităm o parte din această rezervă strategică.
Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că va prezenta, în cadrul videoconferinţei cu membrii Consiliului European, eforturile pe care România le face deja în proiect, în contextul în care discuţiile cu furnizorii sunt deja demarate./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 martie