Normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind suspendarea ratelor la bănci vor fi gata săptămâna viitoare – anunţă ministrul finanţelor publice, Florin Cîţu. Actul normativ este unic în Europa pentru că se aplică atât persoanelor fizice cât şi juridice, dar şi pentru toate tipurile de credit.
Florin Cîţu: Normele de aplicare vom veni cu ele foarte rapid – luni sper, în şedinţa de guvern; dacă nu, cel mai târziu joi, ca să le avem şi să putem să pornim. Am văzut că lumea este îngrijorată de faptul că mai sunt două sau trei săptămâni până la sfârşitul stării de urgenţă. Vă spun de pe acum că, dacă este nevoie, vom prelungi perioada pentru cererile de suspendare şi după perioada stării de urgenţă.
Şi al treilea lucru: o acuzaţie pe care o tot aud că băncile nu pierd nimic. Asta o spun oameni care nu au lucrat în sistem financiar-bancar. În ordonanţă nu scrie nimic de comisioane. Comisioanele sunt susţinute pe toată perioada de sistemul financiar-bancar, iar faptul că băncile nu primesc aceste rate pe toată această perioadă înseamnă că trebuie să se finanţeze din piaţă cu dobândă; şi acea dobândă este susţinută tot de bănci./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 martie)