Au fost o pleiadă măreață. A murit scriitorul de front, publicistul și scenaristul Yuri Bondarev

A murit Iuri Bondarev. Încă unul dintre scriitorii referitor la care se folosea formula „adevărul din tranșee”; despre care se spunea „proza locotenenților”. Într-adevăr, Bondarev a fost căpitan, comandant de baterie. Dar asta nu schimbă nimic.
Ceea ce a scris mai important sunt „Batalioanele cer foc” și „Zăpada în flăcări” și, mai mult de atât, „Tăcerea”, „Malul”. Bondarev este unul dintre autorii scenariului filmului-epopee „Eliberarea”.
Bondarev nu a fost un reprezentant al „scriitorilor satului” (amintim de Belov, Abramov, Rasputin, Astafiev, Nosov, Șukșin, Zalîghin, Liciutin, Potanin, Krupin – n. trad). Nu a fost un liric al orașului, însă întotdeauna a fost un luptător. El a luptat pentru Uniunea Sovietică, mai întâi cu arma în mână, apoi deja ca scriitor, ca publicist și ca figură socială. Este laureat a numeroase premii sovietice. Are și distincții din partea Federației Ruse. Dar așa-numita „nouă Rusie” nu i-a plăcut deloc. Pe Gorbaciov, pe Elțin i-a criticat. A luptat întotdeauna. S-a bătut, s-a luptat – pentru ceea ce considera că este adevărul, pentru ceea ce considera just. Nu cu multă vreme în urmă – pe 15 martie – împlinise 96 de ani. Anul trecut, cu ocazia anului jubiliar, a fost felicitat de primul ministru. L-ar fi felicitat și Gorbaciov, și Elțin, dar Bondarev a refuzat să primească decorații (în 1994, de exemplu, a refuzat public să primească de la Elțin Ordinul „Prietenia popoarelor”). Bondarev este un scriitor iubit de milioane de oameni (și din cauza filmelor, desigur), însă când se vorbește despre el, inevitabil se vorbește despre politică. A și vrut asta. A vrut să lupte și să se bată. Dar putea să nu facă asta.
În știri, când se scrie de moartea cuiva, adeseori formularea sună cam așa: „a încetat din viață un artist renumit” sau „a decedat un muzician celebru”. Iar după aceea se explică cine a fost acesta, de fapt. Despre Bondarev nu trebuie scris, nu trebuie spus nimic de genul acesta. A murit Bondarev. Și gata. Prin asta s-a spus tot.
Au fost o pleiadă măreață.
Un alt scriitor care a făcut frontul și-a încheiat războiul.

NEZAVISIMAIA GAZETA

Traducerea Silvia Nicolau/snicolau