În Republica Moldova a fost instituită stare de urgenţă până pe 15 mai

În Republica Moldova a fost instituită stare de urgenţă până pe 15 mai. Natalia Zaharescu, de la Radio Chişinău, relatează:

Reporter: Numărul total al persoanelor infectate cu noul coronavirus în Republica Moldova a ajuns la 298, după ce astăzi au fost testate pozitiv alte 35 de persoane. Cei mai mulţi bolnavi sunt din municipiul Chişinău, mai exact 125, după care urmează raioanele Ştefan Vodă, Soroca şi Hânceşti. Ministrul sănătăţii, Viorica Dumbraveanu, a anunţat astăzi şi o veste bună: primii doi copii bolnavi au fost externaţi după ce testele au dat rezultate negative.

Viorica Dumbrăveanu: Vreau să vin şi cu o noutate pozitivă: astăzi, de la Spitalul Clinic de Boli Contagioase pentru Copii au fost externaţi primii doi copii, care sunt sănătoşi, rezultatele sunt de două ori negative.

Reporter: Totodată, dimineaţă autorităţile au anunţat despre un număr de 60 de lucrători medicali infectaţi, dar dădeau asigurări că doar nouă dintre ei s-ar fi molipsit la serviciu. Preşedintele Igor Dodon a propus ca măsură compensatorie pentru medicii şi poliţiştii infectaţi cu noul coronavirus să le fie acordată o sumă unică de 16.000 de lei sau aproximativ 800 de euro. De asemenea sunt infectaţi şi câţiva primari şi preşedinţi de raioane.

Ca măsuri de sprijin pentru economie, autorităţile de la Chişinău au promis ajutoare la plata salariilor pentru agenţii economici care sunt nevoiţi să îşi oprească activitatea pe durata stării de urgenţă, ce a fost stabilită pentru 60 de zile, până la 15 mai.

Ca măsură de prevenire a răspândirii Covid-19, autorităţile de la Chişinău au anunţat pentru această săptămână zile libere pentru angajaţii instituţiilor publice şi au interzis aflarea în spaţiul public a grupurilor mai mari de 3 persoane, cu excepţia membrilor familiei. De asemenea, pe străzi au fost scoşi să patruleze poliţişti alături de militari, care au împuternicirea să solicite actele cetăţenilor pentru verificare./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 martie