Autorităţile din Republica Moldova se confruntă cu un aflux al cetăţenilor aflaţi peste hotare

În Republica Moldova există 300 de cazuri confirmate iar autorităţile se confruntă nu doar cu precaritatea sistemului medical, ci şi cu un aflux al cetăţenilor aflaţi peste hotare care doresc să revină acasă. Peste 200 de moldoveni au rămas blocaţi ieri într-un aeroport din Paris, deoarece cursa charter cu care urmau să ajungă acasă nu a fost autorizată de autorităţile de la Chişinău.

Reporter: Mariana Vasilachi – Încă 35 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate ieri în Republica Moldova, iar bilanţul îmbolnăvirilor a ajuns la 298 de persoane. Şase din cazurile noi sunt de import – din România, Marea Britanie şi Belarus -, iar din cele 29 de cazuri cu transmitere locală 17 sunt din Chişinău – a anunţat ministrul sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu.
Peste 200 de cetăţeni moldoveni care urmau să ajungă acasă cu o cursă charter din Franţa au rămas blocaţi ieri într-un aeroport din Paris. Potrivit premierului Ion Chicu, cursa de la Paris a fost autorizată pentru astăzi. El a subliniat că zborurile charter prin care sunt aduşi acasă cetăţenii moldoveni trebuie să fie autorizate de Comisia pentru situaţii excepţionale şi a atenţionat oamenii să fie atenţi atunci când îşi procură bilete pentru cursele charter.
Preşedintele Igor Dodon a declarat că nu pot fi organizate foarte multe curse concomitent pentru a aduce acasă cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu unele consecinţe produse de pandemie COVID.
În opinia analiştilor, revenirea acasă a cetăţenilor din diaspora ar reprezenta un disconfort pentru Igor Dodon, din perspectiva alegerilor prezidenţiale din toamnă. Potrivit unor date neoficiale, peste un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova s-ar afla peste hotare./cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 martie)