2020. április 1

Visszavonta Klaus Iohannis a suceavai kórház állami kitüntetését

Visszavonta szerdán Klaus Johannis államfő a suceavai Sfântul Ioan cel Nou megyei sürgősségi kórház állami kitüntetését. Az Államelnöki Hivatal szerdai közleményében rámutat, a koronavírus-járvány miatt kihirdetett szükségállapot ideje alatt olyan súlyos hiányosságokat észleltek az egészségügyi intézmény tevékenységében, amelyek minden korábbi megvalósítást felülírnak, ezért az elnök visszavonja a kórház állami kitüntetését. A suceavai megyei kórháznak a 2019. április 5-én kiadott rendelettel ítélték oda az egészségügyi érdemrend lovagi fokozatát. A kórházban dolgozók nagyon nagy arányban fertőződtek meg az új koronavírussal, és sorra haltak meg itt kezelt páciensek. A halálesetek egy része az egészségügyi rendszerben dolgozó köztisztviselők „jogsértő tevékenységével” függhet össze – állítja a suceavai ügyészség. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.01)

Terjed a vírus a kórházakban: két asszistenst megfertőzött már Marosvásárhelyen is

Sorra fertőződnek meg az egészségügyi dolgozók koronavírussal. Szerdán is több tucat esetet jelentettek. A marosvásárhelyi járványkórházban két egészségügyi asszisztensnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A Maros megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője, Iuliu Moldovan szerint mindkét személynél jelentkeztek a tünetek, ezért beutalták őket a kórházba. A DSP igazgatója hozzátette, elkezdték a többi kórházi alkalmazott tesztelését is, néhány eredmény már megvan, és ezek negatívak. Szerdáig 29 személyt utaltak be a marosvásárhelyi járványkórházba koronavírus-fertőzés gyanújával. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.01)

Többszörösére emelték a kijárási korlátozás megszegéséért járó bírságot

Többszörösére emelték a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások megsértéséért kiszabható bírságot, amelynek minimális összege az eddigi 100 lejről 2000 lejre emelkedett – közölte szerdán a stratégiai kommunikációs törzs. A bírság felső határát 5000 lejről 20 ezer lejre növelték. Ami a vállalatokat illeti, a rendkívüli állapot katonai rendeleteinek megsértéséért kiszabható bírságok az eddigi ezer helyett tízezer lejnél kezdődnek majd, és akár a 70 ezer lejt is elérhetik. A sürgősségi kormányrendelettel bevezetett, csütörtöktől hatályos szigorítást azzal indokolták, hogy a rendvédelmi hatóságok tapasztalatai szerint az emberek nem tartják be a kijárási korlátozásokat Romániában. Az utóbbi 24 órában emiatt újabb csaknem hétezer szabálysértőt bírságoltak meg átlagosan 1600 lejre. A karanténrendelkezések megsértéséért több mint ötszáz, otthoni elkülönítésben vagy hatósági karanténban lévő embert büntettek meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.01)