Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus crește semnificativ în Republica Moldova

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus crește semnificativ și în Republica Moldova. 70 de cazuri noi s-au înregistrate în ultimele 24 de ore, după procesarea a 329 de teste – a anunțat ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu, după ședința de la centrul unic de comandă. Numai două cazuri sunt de import, din Marea Britanie și din Federația Rusă, iar restul cu transmitere locală. De la Radio Chișinău, Natalia Zaharescu ne spune mai multe.
Reporter: După ce au fost făcute mai multe teste față de alte zile, a crescut şi numărul celor depistaţi pozitiv. Ministrul sănătății de la Chișinău, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că testele se realizează deja şi în laboratoare private, nu doar în cele ale Agenției Naționale de Sănătate Publică, după ce anterior avertizase asupra calității proaste a celor făcute la privat. Menționăm că și membrii Guvernului și-au făcut recent teste în laboratoare private, care au ieșit negative, argumentând că astfel ar economisi banii statului. Astăzi a fost anunțat un nou deces în regiunea transnistreană, iar numărul total al cazurilor letale se ridică la 5. Premierul Ion Chicu a tras atenția că în cele două orașe și un sat, unde s-a instituit astăzi regim de carantină, continuă să fie confirmate noi cazuri de infecție cu virusul COVID-19 ani şi a făcut apel către locuitori să respecte regimul de autoizolare. El a estimat că la mijlocul lunii aprilie urmează să fie înregistrat cel mai mare număr de persoane infectate cu noul tip de coronavirus.
Ion Chicu: Ne aşteptăm la un vârf de cazuri la mijlocul lunii aprilie. Deci, în depedenţă de aceasta, o să trebuiască să vedem cum acţionăm mai departe. Regimul stabilit de restricții până acum rămâne în vigoare, el trebuie respectat totalmente.
Reporter: În contextul în care mai mulţi cetăţeni moldoveni stabiliți peste hotare vor să revină acasă, autoritățile de la Chișinău le-au impus acestora noi restricţii. Cei care nu sunt asigurați medical în Republica Moldova sunt obligați să cumpere polița de asigurare pentru a putea fi acceptați la bordul avioanelor. Iar migranții care vin pe cale terestră vor fi obligați să semneze o declarație pe proprie răspundere prin care se obligă să o achite în termen de 72 de ore. Opoziţia parlamentară a semnalat că este vorba de abuzuri asupra drepturilor cetățenilor. Patru mii de cetățeni au fost repatriați în ultimele două săptămâni în Republica Moldova, potrivit datelor Ministerului de Externe. Cei mai mulți au revenit din Franța, Rusia și Marea Britanie. Autoritățile de la Chișinău spun că vor organiza în continuare curse charter pentru a-i aduce acasă pe cetățenii blocați din cauza pandemiei de COVID-19. Cei care vor fi repatriați în mod prioritar sunt studenții, persoanele care au o necesitate stringentă de a reveni acasă, cele aflate la tratament medical și cele care nu mai au mijloace financiare să rămână în ţările în care se află în prezent./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 aprilie