2020. április 2

Az igazolt fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi alkalmazott

Romániában a regisztrált koronavírus-fertőzöttek több mint 13 százaléka egészségügyi alkalmazott, a körükben tapasztalt fertőzések miatt pedig sorra kerülnek karanténba kórházi részlegek, megnehezítve az amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszer működését. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerda esti jelentése szerint 357 orvos, nővér, ápoló kapta el a fertőzést, csütörtökön pedig a fővárosi Matei Bals járványkórház öt alkalmazottjának vírustesztje bizonyult pozitívnak. A legsúlyosabb helyzet a kedd óta vesztegzár alá helyezett északkelet-romániai Suceaván alakult ki, ahol a fertőzésgóccá vált megyei kórház 200 dolgozója betegedett meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.02)

Az államfő havi prémiumot adna a koronavírusosokat kezelő egészségügyi alkalmazottak

Klaus Iohannis szerint havi bónuszt kell kapniuk a koronavírus-fertőzötteket ellátó orvosoknak és más egészségügyi alkalmazottaknak, ezért felkérte a kormányt, uniós alapokból biztosítsa a juttatást. Az elnök szerint havi „néhány száz euróra” kell rúgnia a bónusznak. „Azt hiszem, egy 500 eurós összeg tisztességes bónusz lenne” – tette hozzá. Iohannis hangsúlyozta, az egészségügyi alkalmazottak a világjárvány elleni küzdelem első vonalában harcolnak, és „nagymértékű stressznek vannak kitéve”. Az államfő a Ludovic Orban miniszterelnökkel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Alexandru Moldovan Suceava megyei prefektussal és a Suceavai hatóságok képviselőivel tartott távértekezlet előtt beszélt a témáról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.02)

278 új koronavírus-fertőzést igazoltak egy nap alatt az országban

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) csütörtöki jelentése szerint elérte a 2 738-at az igazoltan koronavírus-fertőzöttek száma az országban. Az utóbbi 24 órában 278 esetet jegyeztek, többet, mint szerdán. A gyógyultak száma 267-re nőtt, 94-en pedig nem élték túl a fertőzést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.02)

Koronavírus – Hargita megyében is megjelent a kór

Hargita megyében is megjelent a koronavírus, egy Franciaországból visszatért személynél mutatták ki csütörtökön – közölte honlapján a prefektus hivatala. A csütörtök déli országos összesítésbe Hargita megye még diagnosztizált esetek nélkül került be, pár órával később adott hírt a prefektusi hivatal sajtóosztálya az első esetről. Amint közölte: a fertőzött személy március 23-án tért vissza az országba, és lakhelyi elkülönítésben tartózkodott. Szerdán vették tőle a mintát, melyben csütörtökön kimutatták a SARS-CoV-2 kórokozót. A közlemény szerint a fertőzött személyt beutalták a székelyudvarhelyi városi kórházba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.02)