Toate unităţile sanitare din întreaga ţară trec în coordonarea Ministerului Sănătății

Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă ca în perioada pandemiei toate unităţile sanitare, inclusiv cele care se află în subordonarea autorităților locale, să treacă în coordonarea Ministerului Sănătății – anunță ministrul de resort Nelu Tătaru. El a adăugat că în perioada următoare vor fi angajate 1.000 de persoane pentru Direcțiile de Sănătate Publică și alte 1.000 pentru serviciile de Ambulanță. Ministrul susține că a alocat peste 23 de milioane de lei pentru teste moleculare în timp real în 35 de centre.
Nelu Tătaru: În acest moment, prin Crucea Roșie au ajuns încă 10 aparate GeneXpert, acele aparate de testare moleculară care fac testul în 45 de minute. Vor fi, la fel, distribuite spitalelor. Am reușit să creștem capacitatea de testare de la un centru, în 26 februarie, la 35 de centre, într-un timp relativ scurt, de câteva săptămâni. Algoritmul de testare a rămas deocamdată același în această fază epidemică. Astfel, prioritizarea testării, în ordine descrescătoare a importanței, este următoarea: persoane simptomatice cu istoric de călătorie internațională, contacţi apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate, personal medico-sanitar simptomatic, cazuri de pneumonie fără altă etiologie, din toate categoriile de vârstă și din toate spitalele, cazuri /SARI/ fără etiologie, din toate categoriile de vârstă și toate spitalele, persoane instituţionalizate simptomatice, pacienţi înainte de procedura de transplant și donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare.
Realizator: Ministrul sănătății a mai declarat că în România în prezent sunt trei focare de infecție cu COVID-19: Suceava, Arad și Deva. Potrivit demnitarului, în cazul municipiilor Arad și Deva nu s-a luat în calcul în acest moment impunerea carantinei.
#HUN/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 aprilie