2020. április 6/

Egy hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot

Klaus Iohannis államfő hétfőn bejelentette: Romániában egy hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot. Az elnök azt követően tette a bejelentést, hogy Ludovic Orban miniszterelnökkel és a járvány leküzdésében kulcsfontosságú tárcák vezetőivel tanácskozott. Úgy vélte: Romániában az eddigi határozott intézkedések eredménye, hogy nem növekedett olyan mértékben a fertőzések száma, mint Olaszországban vagy Spanyolországban. Hozzátette: ennek ellenére nem érkezett el a lazítás ideje, és további erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy az ország elkerülje a nyugat-európai országok forgatókönyvét. Kijelentette: ezen a héten megszövegezik, és a jövő héten kihirdeti azt az elnöki rendeletet, mely további egy hónappal meghosszabbítja a rendkívüli állapotot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.06)

Romániában második napja csökken az új fertőzések száma

Romániában második napja csökken az új koronavírusos fertőzések száma – olvasható a stratégiai kommunikációs törzs által hétfőn kora délután közzétett napi összesítésben. Hétfőre csupán 193-mal nőtt az újonnan jegyzett fertőzések száma, mely immár 4057-re emelkedett. Az egynapi esetszám jelentős visszaesést jelent az elmúlt három napban jegyzett új esetekhez képest, azonban az is megállapítható, hogy míg múlt pénteken 3174 elvégzett teszt eredményeképpen diagnosztizálták 445 személynél a fertőzést, szombaton pedig 4435 teszt mutatott ki 430 új fertőzést, vasárnap csak 2531 teszt jelezte a 251, hétfőn pedig 2364 teszt a 193 új megbetegedést.  A múlt hét második feléhez képest csökkenő tendenciát mutat az elhalálozások statisztikája is. Míg pénteken 22, szombaton 25, vasárnap hét, hétfőn kilenc beteg halt bele az új koronavírus-fertőzésbe. A halottak száma ezzel 157-re emelkedett. A járvány kezdete óta 406 személyt nyilvánítottak gyógyultnak. (HIRÜGYNÖKSÉG – 04.06)

A liberálisok megtámadták az alkotmánybíróságon a rezsikifizetést elhalasztó törvényt

A liberálisok megtámadták az alkotmánybíróságon a koronavírus-járvány által érintett cégeknek és magánszemélyeknek kedvezményeket biztosító törvényt, amelyet döntő házként pénteken fogadott el a képviselőház. A jogszabály többek között kimondja, hogy azok a gazdasági társaságok, amelyek a koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltak leállítani tevékenységüket, vagy folyó hónapban legalább 15 százalékkal csökkentek bevételeik az elmúlt két hónap átlagához képest, 2020 márciusától számítva három hónapig halaszthatják a munkáltató által visszatartott társadalombiztosítási járulékok befizetését. A tervezet előírja még, hogy azok a magánszemélyek, akiket közvetett vagy közvetlen módon érintettek a szükségállapot idején hozott hatósági intézkedések, valamint azok a gazdasági társaságok, amelyek kénytelenek voltak leállítani tevékenységüket, vagy folyó hónapban legalább 15 százalékkal csökkentek a bevételeik az elmúlt két hónap átlagához képest, a törvény életbe lépésétől számított három hónapig elhalaszthatják a közüzemi számlák – víz- és csatornázási díj, áram- és gázszolgáltatás, szemételszállítás, telefon-, internet- és kábeltévé-szolgáltatás díja – fizetését. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint a tervezet elfogadási módja megszegi a kétkamarás parlament elvét, mert a képviselőház három olyan bekezdéssel bővítette a tervezetet, amelyeket nem tárgyalt meg a felsőház. Az alkotmánybírósági óvásban a liberálisok kifejtik: a parlament nem tett eleget annak az alkotmányos kötelezettségének, hogy a tervezetet láttamoztassa a Szociális Gazdasági Tanáccsal. (HIRÜGYNÖKSÉG – 04.06)

Az RMDSZ támogatja a PSD együttműködésre vonatkozó felhívását

Kelemen Hunor jónak tartja Marcel Ciolacu felhívását, hogy a parlamenti pártok együtt dolgozzanak ki egy tervet a válság leküzdésére. Az RMDSZ szövetségi elnöke vasárnap este beszélt erről az Agerpresnek. Kelemen Hunor úgy érvelt: vannak olyan időszakok, amikor félre kell tenni az összes politikai, ideológiai és egyéb vitát, és a többi politikai szereplővel együtt megoldásokat kell keresni, mert az ország teljes lakossága és a nemzetgazdaság is érintett. Ezért úgy gondolja, hogy egy világjárvány idején szerencsés lenne szélesebb körű párbeszédet folytatni, szélesebb körű konszenzust kialakítani elsősorban az egészségüggyel, majd a gazdasággal, a rövid- és középtávú beruházásokkal kapcsolatban. „Véleményem szerint az ilyen jellegű párbeszéd bármikor jól jön, és mi, szakembereink révén hajlandók vagyunk erre a párbeszédre az összes parlamenti erővel, és nem csak. (…) Meg kell próbálnunk megtalálni azt a néhány területet, ahol együtt tudunk működni” – mondta az RMDSZ elnöke. (HIRÜGYNÖKSÉG – 04.06)

Demeny Andrei