2020. április 7

Románia olaszországi nagykövete fogadta a Milánóba megérkezett román orvosi és asszisztensi csapatot

A 14 orvosból és orvosi asszisztensből álló csapatot a Román Légierők Spartan gépje szállitotta Milánóba. Az orvosokat a repülőtéren George Bologan, Románia olaszországi nagykövete fogadta. „A csapat Milánóba való érkezése egy konkrét szolidaritási gesztus tanubizonysága, amelyet Románia tett Olaszország fele, és egyben az itt élő román közösség iránt, melynek egyrésze megfertőződött a koronavirussal. Körülöttünk minden a bátorságról, a bizonytalanságról, de ugyanakkor a szolidaritásról, bizalomról és derülátásról tanuskodik. Az orvosok és orvosi asszisztensek jelenléte Milánóban reményt ad, gesztusuk a hazafiasság és emberség jele, s ebből mi is okulhatunk”, hangsúlyozta a nagykövet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.07)

A tanitás a veszélyhelyzet megszűnése után kezdődhet újra

„A tanitás újrakezdésének időpontját a járvány alakulásának függvényében állapitjuk meg”, nyilatkozta kedden Monica Anisie tanügyminiszter, hozzáfűzve: „Az egyetemelőtti és az egyetemi oktatás valószinüleg a vészhelyzet megszűnése után kezdődik újra, miután minden intézkedést meghozunk a diákok, főiskolások és a tantestület biztonságának szavatolására. Az országos felmérő- és érettségi vizsgákat valószinüleg júliusban szervezzük meg. Ugyanakkor felfüggesztettük a II-os, IV-es és a VI-os tanulók országos felmérőit, valamint az olimpiákat és az iskolai vetélkedőket. A diákok iskolai helyzete két jeggyel fog zárulni, amelyhez hozzáadódik a dolgozatjegy, ahol ez esedékes”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.07)

Naponta egymillió sebészeti maszkot gyártanak Romániában, a jövő héttől kezdve

Errő Virgil Popescu gazdaságügy miniszter tájékoztatott kedden, megjegyezve, hogy a szaktárca védelmi ipari vállalata, a ROMARM négy gyártásvonal felszerelésén dolgozik a sebészeti és az FFP2 tipusú maszkok gyártására. „Úgy gondolom, hogy a jövő héten ezek már működni fognak és a ROMARM napi 500 ezer védőmaszkot tud gyártani, egy másik máramarosi gyártón kivül, amely vállalta, hogy április 15-től szintén 500 ezer védőmaszkot gyárt naponta”, hangsúlyozta Virgil Popescu. Mindemellett a védelmi minisztérium megtalálta a módját az engedélyek gyors kibocsátására, azoknak, akik mechanikus lélegeztető gépet akarnak gyártani, fűzte hozzá a gazdaságügyi miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.07)

Április 7-e, az Egészségügy Világnapja

Az idén az Egészségügy Világnapját a koronavirus-járvány ellen első vonalban küzdő orvosoknak, orvosi asszisztenseknek és áplolóknak szentelik. „E nap, amelyet 1950. április 7-e óta ünnepeljük, jó alkalom, hogy globális szintű figyelemmel forduljunk egyes betegségek fele”, hangsúlyozta Gabriela Radulian orvos professzor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.07)

Az idei költségvetés első kiigazitását az új tipusú koronavirus terjedésének leküzdésére szentelik

Az idei költségvetés első kiigazitását az új tipusú koronavirussal megfertőzödtek kezelésére és a járvány leküzdésére szentelik, hangsúlyozta Ludovic Orban miniszterelnök. Az Egészségügy Világnapja alkalmából intézett üzenetében a miniszterelnök megjegyezte, hogy a világvárvány csakis nemzetközi szinten összehangolt erőfeszitéssel küzdhető le. Az Egészségügyi Világszervezet (OMS) bevonta Romániát a koronavirus elleni kezelés kifejlesztésére vonatkozó globális projektjébe, fűzte hozzá a kormányfő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.07)

Rozália Gănciulescu