Aplicația ZOOM – probleme de securitate

Zoom – Una dintre aplicațiile de comunicare video, a cărei utilizare a atins cote uriașe de la declanșarea crizei coronavirus, are câteva probleme serioase de securitate – atrag atenția specialiștii IT.

Platforma a ajuns să fie larg folosită și la noi pentru predarea online, dar și pentru munca la distanță, însă se pare că ar monitoriza activitatea participantului la apelul video, fără ca acesta să știe.

O altă vulnerabilitate este legată de criptare informațiilor. Cu toate acestea, ar putea fi folosită în continuare dacă ne luăm măsuri de precauție – explică pentru Radio România Actualități purtătorul de cuvânt al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, Mihai Rotaru.

Mihai Rotariu: Recomandarea principală ar fi evitarea partajării de date sensibile. Date personale, date financiare extrem de sensibile nu ar trebui să le punem în acest proces de autentificare.

Să folosim aplicația cu actualizările la zi. Înainte de a iniția o conferință publică, trebuie să intram în meniul de setări, să modificăm acea opțiunile de partajare a ecranului, de screen sharing și dezactivăm opțiunea ca utilizatorii să poată intra în acel apel, înaintea gazdei și totodată să dezactivăm acea opțiune prin care permitem unor utilizatori care au fost înlocuiți din convorbire să revină înapoi și, foarte important, să dezactivam acele files transfer, acele transferuri de fișiere care ar putea să ne infecteze cu un malware, dacă nu suntem atenți.

Realizator: Aceste informații au fost postate și pe pagina de internet a centrului. Chiar și fondatorul ZOOM recunoaște că aplicația are vulnerabilități, însă spune că se lucrează intens pentru eliminarea lor. Valoarea companiei s-a dublat în timpul pandemiei până la 36 de miliarde de dolari./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 7 aprilie