În Spania, executivul a aprobat astăzi prelungirea stării de urgență până pe 26 aprilie. Ordonanța va fi discutată și aprobată joi în parlament, dar împotriva a anunțat deja că va vota partidul de extremă dreapta Vox, care a şi precizat că rupe orice relație cu guvernul de stânga. Executivul spaniol a decis și o serie de măsuri speciale pentru agricultură, unde recolta de fructe și legume este în pericol în absența lucrătorilor. Munca în agricultură era de obicei realizată de străini – între ei, şi aproximativ 60.000 de români.
Corespondenţă din Madrid – Reporter: Annamaria Damian – Este nevoie de cel puțin 75.000 de persoane, iar mâna de lucru de obicei este asigurată de străini. Pentru că Marocul este țara care asigură cei mai mulți muncitori iar granițele cu această țară au fost închise, guvernul de la Madrid va reglementa situația imigranților ilegali care se află deja în Spania.
Aproximativ 60.000 de români au contracte în agricultură aici, și am întrebat-o pe Gabriela Stan, președintele Federației Asociațiilor Românești din Andaluzia, cum îi afectează această criză pe românii aflați temporar în această regiune din sudul țării.
Gabriela Stan: Cred că o parte din românii care lucrează în agricultură în zona Andaluziei au fost favorizați de această criză. O parte dintre ei lucrau fără contract de muncă. Acum, cu această criză, cum există atâtea controale la intrările și ieșirile din localități, patronii au hotărât și le-au făcut contracte de muncă, deci această criză i-a favorizat pe acești români, care au decis să rămână și să treacă criza în zona Andaluziei.
Reporter: În plus, beneficiarii de ajutoare de șomaj vor putea și ei să muncească – legal, cu contract până la 30 iunie, în domeniul agriculturii, pentru a salva a recolta, nefiind obligaţi să renunțe la alte ajutoare.
Pentru că abia în ultimele zile echipamentele de protecție au ajuns în Spania, după ce au fost achiziționate în China, și pentru că gestiunea crizei este criticată dur de partidele de opoziție, guvernul de la Madrid răspunde aproape zilnic la întrebarea dacă are să își reproșeze ceva în acest sens.
Maria Jesus Monteiro, ministru de finanțe, purtător de cuvânt al guvernului: Dacă aveam informațiile de azi despre pandemie în urmă cu două sau trei luni, pentru a face aprovizionarea cu materialele necesare, era bine. dar caracteristicile acesteia au fost modalitatea bruscă de apariție în Europa și forma de transmitere, și cred că Spania a făcut un efort uriaș pentru a dota sistemul medical cu cele necesare și de a căuta, credeți-mă, produse în absolut toate colțurile lumii. Am fost una dintre primele țări care au suferit, așa că alte state vor învăța din experiența noastră, și ne bucurăm în acest sens, deoarece astfel se pot pregăti și pot face față mai bine, prin aprovizionare. Guvernul nostru face acest exercițiu de autocritică și înțelege că pentru a putea avansa și a ne îmbunătăți acțiunile avem nevoie de acest proces.
Reporter: Au fost distribuite un milion de teste rapide pentru testarea populației pe un eșantion de 32.000 de familii, cu obiectivul de a studia imunizarea populației cu COVID-19. Este un proiect care urmărește dacă cetățenii s-au contagiat, dacă au avut simptome ușoare sau dacă sunt imuni la coronavirus. Se va realiza cu teste rapide și se va confirma, în cazul contaminării, prin testele PCR, de reacție în lanț, fiabile 100%, dar al căror rezultat înseamnă mai multe zile de așteptare./cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 aprilie)