Revista presei internaționale – 8 aprilie

În timp ce statele lumii au în plan extinderea restricţiilor pentru a combate pandemia de coronavirus, oraşul Wuhan din China, de unde a pornit virusul, s-a redeschis circulaţiei exterioare, scrie presa internaţională. Scena mondială este dominată de urgența sanitară, măsurile restrictive adoptate împotriva pandemiei provoacă un șoc generalizat, fără precedent istoric, atenţionează La Repubblica. Economia globală nu a mai trecut printr-o experienţă asemănătoare, iar intensitatea crizei este de așa natură, încât nici măcar nu este posibilă estimarea consecințelor, notează ziarul italian. Pandemia de coronavirus nu înseamnă doar o criză globală a sănătăţii, ci constituie şi un punct de cotitură în politica şi economia internaţională, constată Der Standard. Consecinţele economice ale pandemiei, în primul rând şomajul în masă şi sărăcirea dublate de o transparenţă insuficientă a unor guverne, ar putea furniza un teren fertil pentru populişti, avertizează ziarul austriac. În acelaşi timp, într-un manifest adresat ţărilor bogate, lideri şi figuri marcante din întreaga lume solicită un răspuns comun contra virusului, pentru a se evita răspândirea pandemiei şi reapariţia ei în zonele vulnerabile din Asia, Africa şi America Latină, notează El Pais.
În SUA, numărul zilnic de victime a scăzut în unele locuri, iar acţiunile pe burse au înregistrat o uşoară creştere, investitorii fiind încurajaţi de vagi indicii că răspândirea virusului ar putea încetini, scrie The New York Times. La rândul său, Administrația Trump va încerca să redeschidă economia americană, imediat ce experții naționali din domeniul sănătății vor aviza această măsură, completează Reuters. Casa Albă analizează ideea de a emite prin Trezorerie „obligaţiuni de război”, pentru a finanţa lupta guvernului împotriva pandemiei, adaugă The Washington Times.
Pe continentul nostru, liderii UE caută strategii de ieşire din blocajele impuse în statele membre, pe măsură ce ritmul de infectare scade, anunţă EUObserver. Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează ţările cu privire la relaxarea măsurilor, de teama izbucnirii unui nou val de cazuri, menţionează The Washington Times. Cum va ieși Europa din izolare? întreabă La Libre Belgique. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta, miercuri, o strategie de ieșire din măsurile de izolare, coordonată între statele membre, pentru a evita situaţia în care cei 27 ar ajunge la finalul crizei coronavirusului în aceeași dezordine în care au intrat, explică ziarul belgian.
În Europa de Est și în Balcani, numărul contagierilor este departe de cele din vestul Europei, dar unul după altul, guvernele extind starea de urgență, pe fondul acumulării de noi cazuri de infectare, informează Euronews. La fel face și Varșovia, la fel și Bucureștiul, România fiind, în regiune, printre țările cele mai afectate de pandemie, împreună cu Serbia și Croația, detaliază Euronews.
Deşi România se confruntă cu o importantă lipsă de personal medical, ajută Italia, dovedindu-şi solidaritatea faţă de ţara cu cel mai mare număr de decese din cauza coronavirusului, reţine ziarul grec I Efimerida. O echipă de medici şi asistente din România şi Norvegia, constituită prin Mecanismul de protecţie civilă al UE, este trimisă la Milano şi Bergamo pentru a ajuta personalul medical italian, explică ziarul Capital din Grecia. „Aceşti asistenţi şi medici, care au plecat din zonele lor pentru a-şi ajuta colegii din alte state membre, sunt adevărata faţă a solidarităţii europene. Întreaga Europă este mândră de voi”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citează ziarul grec. Echipa europeană se alătură în Italia altor medici trimiși în semn de solidaritate de Cuba, Ucraina sau China, aminteşte El Confidencial. În plus, Germania și Austria au primit pacienți italieni care vor fi tratați în spitalele cel mai puțin supraîncărcate din ambele țări, subliniază ziarul spaniol. Tot în semn de solidaritate, Regina Elisabeta a Marii Britanii a transmis, marţi, „aprecierea sa nesfârşită şi urări de bine” lucrătorilor medicali din întreaga lume, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii, consemnează The Independent.

(Cristina Zaharia)