MAGYAR NEMZET: În România s-au înregistrat deja peste 200 de decese în urma infectării cu coronavirus

MAGYAR NEMZET (Ungaria), 8 aprilie 2020 – Prin anunţarea în ultimele 24 de ore a încă 27 de decese, numărul victimelor infectate cu noul coronavirus a depăşit 200.
Potrivit rezumatului publicat miercuri după-amiază de GCS, numărul cazurilor de deces s-a cifrat la 207. Numărul îmbolnăvirilor din cursul unei zile a crescut cu 344, ajungând la 4.761. Cele mai multe decese de la începutul epidemiei s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, dar potrivit datelor comunicate o parte a acestora s-a petrecut mai devreme, iar abia acum au ieşit rezultatele testelor care încadrează şi aceste cazuri în datele statistice ale cazurilor provocate de coronavirus.
Întârzierea rezultatelor testelor efectuate constituie în România o problemă generală, după cum arată şi cazul celor 9 nou-născuţi dintr-o maternitate timişoreană. Rezultatele testelor au arătat după 5-6 zile, după ce plecaseră deja acasă, că au fost infectaţi cu noul coronavirus. La repetarea testărilor la 5 nou-născuţi nu s-a mai constatat infectarea, iar celelalte rezultate urmează să vină.
Marţi ministrul sănătăţii Nelu Tătaru a anunţat că se extinde continuu capacitatea de testare, iar timpul de asteptare a reuşit să fie redus la 2-3 zile. Miercuri ministrul a afirmat că după Spitalul judeţean Suceava şi conducerea Spitalului judeţean din Deva a fost  preluată de armată, după ce s-a constatat că în spital a apărut un focar de infecţie, iar dintre 111 de pacienţi aflaţi în tratament în cazul a 85 s-a relevat infectarea cu SARS-CoV-2.
Din momentul izbucnirii epidemiei în România 528 de persoane infectate au fost declarate vindecate, iar numărul acestora a crescut rapid în ultimele zile: luni 32, marţi 54, miercuri 68 de persoane au putut părăsi spitalul. Peste 25.000 de persoane se află în carantină instituţionalizată, iar aproape 90.000  se află în izolare la domiciliu. Potrivit raportului, 1.869 de persoane au ajuns în carantină înstituţionalizată, deoarece nu au respectat regulile izolării la domiciliu.
De la debutul epidemiei s-au deschis 335 de dosare penale pentru cazuri de zădărnicire a măsurilor impuse de autorităţi împotriva epidemiei, iar în decursul ultimelor 24 de ore au fost amendate 6.690 de persoane pentru încălcarea restricţiilor privind părăsirea locuinţelor. Suma amenzilor din ultima zi este de 14,92 milioane lei.
Raportul GCS a menţionat de asemenea că 651 de cetăţeni români din străinătate au fost infectaţi cu Covid-19, din care 37 au decedat din cauza aceasta. (MTI)
https://magyarnemzet.hu/kulfold/mar-tobb-200-elhunyt-aldozata-van-a-virusnak-romaniaban-7983110
Traducerea: Imola Stănescu