Numărul persoanelor din Turcia infectate cu coronavirus creşte rapid

Specialiştii se tem că dacă Ankara nu va întreprinde măsuri urgente şi hotărâte, atunci în Turcia se poate repeta scenariul dramatic din Italia.

Numărul infectărilor din primele două săptămâni după înregistrarea primului caz de coronavirus a crescut într-un ritm mai mare decât în Italia. Potrivit statisticilor, în primele două săptămâni în Italia au fost confirmate 655 de cazuri, iar în Turcia de trei ori mai mult. Acum – la trei săptămâni după apariţia virusului – în Turcia există peste 30.000 de persoane infectate şi peste 700 de persoane şi-au pierdut viaţa – scrie Daily Sabah.

Potrivit opiniei specialiştilor, preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a reacţionat târziu la epidemie, dar începând cu data de 4 aprilie a introdus o serie de restricţii. Au fost închise şcolile, s-a oprit traficul aerian de pasageri, persoanele care se întorceau din străinătate au fost plasate în carantină. De asemenea, la sfârşitul săptămânii trecute s-a instituit carantina în 31 de oraşe mari din ţară pe o perioadă de 15 zile iar persoanelor sub 20 de ani li s-a interzis să-şi părăsească locuinţa. Tot în  carantină este şi orașul Istanbul, unde pot pătrunde doar transporturi cu produsele strict necesare. Programul de lucru al centrelor comerciale s-a redus şi au fost închise şi falezele de la malul mării. Autorităţile au decis să construiască a două spitale noi în 45 de zile.

Biologul turc Emrah Altindiş, profesor la Universitatea din Boston, a declarat – citat de portalul Balkan Insight – că deşi guvernul turc a adoptat mai multe măsuri importante, totuşi a comis o greşeală atunci, când nu a ordonat testările în masă. „Coreea de Sud a fost eficientă în lupta împotriva coronavirusului, pentru că au testat zilnic 20.000 de oameni, într-o ţară cu 50 de milioane de locuitori” – spunea cercetătorul Altindiş. Turcia are o populaţie de 82 de milioane şi până acum s-au efectuat doar 200.000 de teste. Numărul testărilor a crescut în ultimele zile, odată cu introducerea restricţiilor. În primele zile de după înregistrarea primului bolnav, au făcut doar câteva sute de teste. Mai mulţi specialişti au recomandat introducerea restricţiei de părăsire a domiciliului pentru întreaga ţară, dar ministrul sănătăţii din Turcia, Fahrettin Koca a respins propunerea, spunând că cetăţenii trebuie să fie responsabili în mod voluntar.

În timp ce guvernul a respectat mai multe dintre sfaturile specialiştilor, spre exemplu acum populaţia este informată regulat despre numărul celor infectaţi, a deceselor precum şi a testelor efectuate, puterea din Ankara doreşte să aibă monopolul informaţiei şi în acest domeniu. În Istanbul a fost închis un site al primăriei, prin care specialiştii locali au informat publicul despre situaţia epidemiei COVID – 19. „Guvernul alocă mai multe resurse pentru împiedicarea circulaţiei libere a informaţiilor, decât pentru lupta împotriva coronavirusului” – a afirmat jurnalistul turc Miray Erbey pentru Deutsche Welle. De exemplu autorităţile nu vor ca populaţia să afle opiniile unor specialişti care nu sunt conforme cu datele publicate de guvern. „Ceea ce constat în spitalul unde lucrez şi în jurul meu, indică faptul că cifrele reale sunt de două sau de trei ori mai mari decât statisticile oficiale. Epidemia Covid – 19 a scăpat de sub control” – spunea un medic pentru Balkan Insight, dar care a cerut anonimatul. Potrivit declarațiilor medicului, urmează zile cruciale: întrucât cei care au sosit din străinătate nu au respectat carantina, iar perioada de incubaţie a virusului poate fi şi 14 zile, este posibil ca în prima jumătate a lunii aprilie să apară noi infectări în masă. Situaţia este agravată de faptul că în spitale nu sunt suficiente măşti, combinezoane şi mănuşi de protecţie, şi din acest motiv multe cadre medicale au contractat coronavirusul. „Mai mulţi colegi au avut testul pozitiv şi este foarte probabil că şi eu am fost infectat. Dar nu putem să vorbim despre asta, pentru că suntem supuşi presiunilor politice – a explicat medicul, care a cerut ca numele lui să nu fie menţionat în articolul din Balkan Insight. Medicul citat de portal nu se teme fără motiv. Autorităţile au declanşat un proces penal împotriva proprietarului unui laborator, care le-a spus angajaţilor că probabil există mult mai multe persoane infectate decât arată statisticile oficiale. Şi profesorul Altindiş crede că numărul real al bolnavilor este mai mare, dar guvernul ascunde adevărul, pentru că doreşte să transmită populaţiei, că sistemul sanitar turc este eficient, iar guvernul îşi ia măsurile necesare pentru protejarea populaţiei.

Székely Ervin, Rador