2020. április 10/

Hét tonna egészségügyi védőfelszerelés érkezik Romániába

 

Mintegy hét tonna egészségügyi védőfelszerelés -100 ezer védőmaszk – érkezik Romániába, a Román Légierők Spartan repülőgépével, tájékoztatott közleményében a védelmi minisztérium. A szállitmányt az Országos Központositott Beszerzések Ügynöksé ge és az OrszágosKatasztrófavédelmi Főigazgaóság (IGSU) révén a román állam  rendelte. Avédőmaszkokat az egészségügyi személyzetnek és az operativ védőegységeknek szánják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)

 

Több mint 150 ezer fizikai személy és mintegy 10 ezer válllalat kérte a hitelrészletek törlesztésének elhalasztását

 

Mostanig több mint 150 ezer fizikai személy és mintegy 10 ezer vállalat kérte a hitelrészletek törkesztésének elhalasztását. A részletfizetések elhalasztása legkésőbb május második feléig kérvényezhető, ami e-mailban is megtehető, nyilatkozta pénteken a román médiának Florin Dănescu, a Román Bankok Egyesületének ügyvezető elnöke, aki hozzáfűzte, hogy a napokban a kérelmezések száma nagyon megugrottak, azt követően, hogy megjelent a hitelintézmények és a nem-banki pénzügyi intézmények által folyósitott kölcsönök esetében jóváhagyott kedvezményekre vonatkozó 37. számú sürgösségi kormányrendelet alkalmazási metodológiája.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)

 

Bűnügyi eljárás indult a kolozsvári repülőtéren történt incidens ügyében

 

A kolozsvári ügyészség a betegségek leküzdésének meghiúsítása gyanújával bűnügyi eljárást indított a kolozsvári reptéren történt incidens ügyében. Mint ismeretes, csütörtökön több mint ezer, az ország  több megyéjéből autóbuszokkal szállititott, németországi idénymunkára induló ember zsúfolódott össze a kolozsvári Avram Iancu nemzetközi repülőtéren, eltekintve a koronavirus-járvány miatt elrendelt biztonsági szabályoktól. Lucian Bode tárcavezető elrendelte a közútiszállitások megszervezésének kivizsgálását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)

 

Bogdan Despescu államtitkárt felhivásban kérte a külföldön dolgozó románokat, hogy ne jöjjenek haza haza a Húsváti ünnepekre

 

Bogdan Despescu államtitkárt felhivásban kérte a külföldön dolgozó románokat, hogy ne jöjjenek haza haza a Húsváti ünnepekre ésismételten megjegyezte, hogy továbbra is hatályos a határátkelőknél végzett egészségügyi ellenörzés. „A Romániába érkező szeméyek a határon egészségügyi vizsgálaton esnek át, majd házi karanténba helyezik őket,14 napra”, fűzte hozzá az államtitkár. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)

 

Országos Egészségügyi Paktumot terjesztett be a Népi Mozgalom Párt

 

Országos Egészségügyi Paktumot terjesztett a Népi Mozgalom Párt (PMP) Ludovic Orban miniszterelnök elé, amelyben jobb fizetést javasol az orvosoknak és az egészségügyi asszisztenseknek, valamint új és modern regionális korházak épitését és egy Cantacuzino Intézményt, vakcinagyártásra.  Eugen Tomac pártelnök szerint a javaslatok kivitelezhetőek, hiszen Románia erre pénzt igényelhet az Európai Uniótól. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)

 

RADOR – Gănciulescu Rozália