Apicultorii tulceni se confruntă cu probleme din cauza secetei

În judeţul Tulcea, apicultorii se confruntă pentru al doilea an la rând cu probleme din cauza secetei. Culturile agricole sunt slab dezvoltate, iar crescătorii vor fi nevoiţi să cheltuiască suplimentar pentru întreţinerea familiilor de albine. În plus, deşi cea mai recentă ordonanţă militară le permite deplasarea, majoritatea apicultorilor sunt în vârstă şi se tem că se pot infecta cu noul coronavirus.
Reporter: Luiza Rosetti – Recolta de miere în judeţul Tulcea a fost anul trecut de aproape zece ori mai mică decât cea dintr-un an obişnuit din cauza secetei, iar problemele continuă şi în acest an.
Cristian Livinschi, vicepreşedintele Asociaţiei crescătorilor de albine: Au scăzut suprafeţele de culturi agricole. Rapiţa în momentul actual are 25-30 de cm, când ar trebui să aibă jumătate de metru. Nu e o înflorire uniformă şi această secetă o să ducă la scăderea producţiilor.
Reporter: Crescătorii de albine spun că anul acesta producţia de miere va fi în cel mai fericit caz la fel ca cea de anul trecut şi apreciază ultima ordonanţă militară.
Cristian Livinschi: Îi ajută destul de bine, că până acum le-a fost frică să se deplaseze, să viziteze culturile agricole. Apicultorii sunt foarte îmbătrâniţi, majoritatea peste 65 de ani, mulţi sunt speriaţi…
Reporter: În judeţul Tulcea există circa 700 de apicultori, cu peste 50.000 de familii de albine./rpatulea/cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 aprilie)