Europa încearcă să își reia activitățile cotidiene. Austria a deschis magazinele, Norvegia școlile

Coronavirusul continuă să provoace frică, iar numărul infecțiilor la nivel global se apropie de două milioane. Însă pentru economie, înspăimântă și blocată, necesitatea de a reporni motoarele este din ce în ce mai presantă. Guvernele încearcă să fixeze o dată. În Europa, unii au decis deja să-și reia activitățile, cum ar fi Austria, Danemarca, Norvegia și Republica Cehă; în schimb, țările cele mai afectate, precum Italia și Spania, planifică revenirea la normal cu mai multă prudență. Cuvântul de ordine comun este „gradualitatea”, deoarece un al doilea val de infecții este un risc real și ar fi devastator.
După două săptămâni de paralizie totală, muncitorii din sectoarele neesențiale, precum construcții și industrie, revin de luni la muncă în Spania. „Dar nu suntem încă în faza a 2-a, izolarea continuă”, a avertizat premierul Pedro Sanchez, anunțând „relaxarea măsurilor extreme”. Guvernul spaniol a început să distribuie măști sanitare de protecție pasagerilor din transportul public, invitându-i pe toți cei care merg la muncă să le poarte.
În schimb, Franța așteaptă discursul lui Emmanuel Macron care va avea loc luni seara, la ora 20:00. Președintele francez, aflat la a patra intervenție publică de la începutul crizei de cornonavirus, va trebui să anunțe ce se va întâmpla după 15 aprilie, termenul primei prelungiri a blocajului. Conform tuturor surselor politice și medicale, va exista o altă extindere, cel puțin până la începutul lunii mai. Dar, potrivit unor surse apropiate guvernului citate de „Le Journal du Dimanche”, Macron se pregătește să anunțe măsuri și mai dure: s-ar gândi chiar și la o închidere totală până la sfârșitul lunii mai.
De marți, în Austria începe o recuperare lentă. Vor putea fi deschise micile magazine (cu suprafață mai mică de 400 de metri pătrați) şi autoservirile; la 1 mai, va veni rândul magazinelor mai mari și a saloanelor de frizerie şi coafură. Pentru baruri și restaurante, va trebui să se aștepte până la jumătatea lunii mai, precum și pentru turism. Este în vigoare obligația de a purta măști sanitare de protecție în multe locuri, de la supermarketuri până la transport public: sunt prevăzute amenzi de 25 de euro pentru cei care nu respectă măsura de restricție.
Republica Cehă a fost printre primele țări europene care au luat măsuri. Activitățile fizice în aer liber sunt permise din nou, respectând întotdeauna distanțele de siguranță. Unele magazine au fost deja redeschise, în timp ce de marți se va putea pleca în străinătate cu motive întemeiate, dar cu obligația de intra în carantină la sosire.
Începând de miercuri, începe faza a doua în Norvegia: grădinițele și școlile primare vor fi redeschise. În schimb, angajații vor continua să lucreze pe cât posibil de acasă. După școli, își vor relua activitatea în mod treptat și saloanele de frizerie şi coafură, precum și restaurantele, în timp ce bibliotecile și bisericile vor rămâne închise cel puțin până pe 10 mai. Evenimentele și întâlnirile publice sunt interzise până în august.
Deocamdată, restricțiile din Germania rămân în vigoare până la 19 aprilie, însă a început discuția privind relaxarea restricțiilor. Raportul decisiv al Comitetului Tehnico-Științific ar trebui să apară luni. Pentru miercuri este programată o videoconferință între cancelarul Angela Merkel și președinții celor 16 landuri germane, care vor trebui să decidă măsurile pentru revenirea lentă la normalitate.
În Belgia și în Finlanda, în schimb, experții evaluează posibila ieșire din carantină, dar nu anunță date exacte./oavram/gioan

(https://www.lastampa.it – 13 aprilie)