Vietnam a fost lăudat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) pentru modul în care a gestionat epidemia de coronavirus

Chiar de la începutul lunii ianuarie, după ce în China s-au raportat primele îmbolnăviri, țara din orientul îndepărtat a evaluat imediat riscurile unei pandemii, a subliniat reprezentantul WHO din Vietnam – transmite Agenţia de ştiri MTI.

Datorită măsurilor luate în timp, a testărilor în masă a populaţiei, precum şi a disciplinei societăţii, Hanoi a reuşit să evite criza care a zguduit Europa şi Statele Unite. Potrivit datelor oficiale, cu câteva săptămâni în urmă 75.000 de persoane au fost în carantină sau izolate la domiciliu. Astăzi această cifră este de doar 72.000. În Vietnam până acum s-au efectuat 121.000 de teste, dintre care doar 262 au fost pozitive. Potrivit datelor publicate de ministerul sănătăţii din Hanoi, numărul suspecţilor de a fi purtători ai virusului este 2264, iar 114 de pacienţi s-au vindecat. Reprezentantul WHO în Vietnam, Dr. Kidong Park a declarat că faptul că ţara a reacţionat repede la apariţia coronavirusului de tip nou a avut o importanţă crucială. „Vietnam a reacţionat din timp şi energic la această epidemie. Primele măsuri au fost luate din luna ianuarie, imediat după ce China a raportat îmbolnăvirile” – a afirmat Kidong Park.

Guvernul a înfiinţat în scurt timp o comisie de prevenire şi combatere a epidemiei, condusă la nivel de viceprim-ministru, care a elaborat un plan naţional de reacţie la epidemie – sublinia reprezentantul WHO. Chiar dacă numărul celor infectaţi a fost mic, de la 1 aprilie în ţară a fost instituită carantina. Acest lucru s-a întâmplat mai repede şi mai hotărât decât în Italia sau în Marea Britanie, unde existau deja mii de persoane infectate, până la luarea măsurilor de izolare. În celelalte ţări restricţiile au fost introduse după apariția crizei generate de coronavirus, însă în Vietnam totul s-a întâmplat la timp şi în scop preventiv.

Vietnam a fost prima ţară în afară de China în care, în anul 2003 a apărut epidemia de SARS (un sindrom acut al aparatului respirator) şi atunci Hanoi a reuşit să oprească în scurt timp epidemia.

În timp ce în Vietnam epidemia este sub control, în China a crescut din nou numărul infectărilor cu COVID – 19. Duminică, încă 108 persoane au fost confirmate purtătoare a coronavirusului – scrie The Guardian. Acesta este nivelul cel mai ridicat al noilor infectări într-o singură zi, din ultimile cinci săptămâni. Noile cazuri au apărut lângă graniţa Chinei cu Rusia, zonă în care unele firme de construcţii spaniole și-au reînceput activitatea. Înainte de cele 108 cazuri confirmate duminică, sâmbătă 99 de persoane au fost înregistrate ca purtătoare ale virusului, iar vineri în număr de 46, ceea ce înseamnă că în două zile numărul infectărilor zilnice s-a dublat. Din regiunea Hupei de unde a pornit pandemia nu s-au mai raportat cazuri noi, iar în oraşul Wuhan două persoane au decedat. Potrivit The Guardian, dintre cei noi infectaţi, cu excepţia a 10 persoane, toţi veneau din străinătate. Autorităţile au luat măsuri suplimentare în regiunea Harbinban – unde au fost confirmate noile cazuri de infectare. Fiecare străin sosit în regiune este plasat în carantină pentru 28 de zile şi de asemenea s-a restricţionat părăsirea domiciliului pentru cei din zona afectată.

Din Mongolia s-a raportat astăzi un nou tip de infecţie. Numărul celor contaminaţi cu SARS-Cov-2 a ajuns la 17. Unul dintre pacienţi făcea parte din lotul de 282 de cetăţeni mongoli, care sâmbătă au fost aduşi acasă din Rusia cu autocare – a declarat azi reprezentantul oficiului de control al bolnavilor din Ulaanbaatar, Dulmaa Nyamhuu.

În India numărul celor decedaţi ca urmare a contractării virusului COVID – 19 a crescut la 308, iar 9152 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus, a transmis azi dimineaţă ministerul sănătăţii din New Delhi. Potrivit comunicatului oficial, 857 de persoane s-au vindecat şi au fost externate din spitale, iar numărul bolnavilor aflaţi sub tratament este de 7987. Azi este a 21-a zi de carantină în ţara care are o populaţie de 1,3 miliarde. Măsura va rămâne în vigoare până mâine, însă deja mai multe state din federaţie au declarat că vor prelungi restricţiile până la data de 30 aprilie.

Székely Ervin

RADOR – 13 aprilie 2020